Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 06 oct 2024, 15:01

Salariul minim european, introdus în România.

Sursa: PixaBay

Începând cu 1 ianuarie 2025, veniturile a milioane de angajați români ar putea crește semnificativ, datorită implementării Directivei europene privind salariile minime adecvate.

Potrivit unei analize realizate de Blocul Național Sindical (BNS), între 25% și 33% dintre angajații cu normă întreagă din România vor beneficia de aceste majorări salariale.

Citește și: Țara din Europa care oferă salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Iată care sunt cele mai bine plătite domenii

Salariul minim european, introdus în România

Potrivit infofinanciar.ro, directiva (UE) 2022/2041, adoptată de Guvernul României în iunie, garantează stabilirea unui salariu minim adecvat la nivel european. În contextul acestei legislații, o treime din angajații români cu normă întreagă, în special cei cu venituri mici, vor vedea o creștere a salariilor lor din 2025. Acest lucru va afecta în mod direct aproximativ 1,8 milioane de salariați din România.

Citește și: Valoarea tichetului de creșă se majorează de la 1 octombrie 2024: Care sunt noile reglementări pentru acordarea acestuia

Conform analizei realizate de economiștii Radu Soviani și Laura Brașoveanu, salariul minim brut ar urma să reprezinte între 48% și 52% din câștigul salarial mediu brut estimat pentru 2025.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"

În prezent, salariul minim brut garantat este de 3.700 de lei, iar majorarea așteptată va ridica salariul minim de referință la 3.900 de lei, cu posibilitatea de a ajunge la 4.285 de lei în urma negocierilor.

Cu cât vor crește veniturile angajaților

Angajații din agricultură și sectorul alimentar, precum și cei din construcții, ar putea, de asemenea, să beneficieze de aceste creșteri salariale.

În prezent, salariile minime brute pentru aceștia sunt de 3.436 de lei, respectiv 4.582 de lei. Cu toate acestea, presiunile pentru creșterea salariilor în aceste domenii ar putea crește odată cu implementarea salariului minim european, notează infofinanciar.ro.

Analiza mai arată că în iulie 2024, România avea 5,48 milioane de salariați cu normă întreagă, ceea ce reprezintă aproximativ 65% din populația activă. Odată cu creșterile salariale din 2025, mulți dintre acești angajați vor beneficia de condiții mai bune de muncă și de venituri mai mari, ceea ce va contribui la reducerea inegalităților salariale și la îmbunătățirea nivelului de trai

al românilor cu venituri mici.

Citește și: Ce salariu primește o femeie de serviciu care face curat într-o scară de bloc în 2024: Situația poate fi diferită în funcție de oraș, dar se ține cont și de alte aspecte

Creșterea salariului minim brut va avea un impact major asupra angajaților din diverse sectoare ale economiei, oferind o gură de aer financiar pentru cei cu venituri mici.

Aceste schimbări fac parte din eforturile României de a se alinia standardelor europene și de a asigura o viață mai bună pentru cetățenii săi.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.