Cum știi că ai nevoie de aparat dentar?

Author: Lavinia Medrea

Alinierea corectă a dinților este fundamentală pentru menținerea sănătății cavității bucale, poziția dinților influențând în mod direct riscul de apariție a unor afecțiuni comune, cât și a disfuncțiilor articulației temporo-mandibulare.

În anumite situații, pacienții cu probleme de aliniere a dinților necesită un tratament ortodontic cu aparat dentar. Necesitatea efectuării unui astfel de tratament poate fi indicată de o serie de factori și de diverse simptome orale.

Importanța unei evaluări ortodontice profesionale

Pentru a confirma necesitatea efectuării unui tratament ortodontic, este importantă consultarea unui medic specialist ortodont într-o clinica stomatologica sector 2 sau într-o clinică care dispune de aparatură modernă de diagnostic și tratament. În urma unei consultații, în cadrul căreia se evaluează poziția dinților și funcționarea articulațiilor și a mușchilor masticatori, medicul va stabili dacă este sau nu necesar tratamentul ortodontic.

Impactul tratamentului asupra sănătății generale

Tratamentul ortodontic corect efectuat previne apariția unor probleme grave pe termen lung. De exemplu, corectarea problemelor de aliniere care determină înghesuirea dinților poate facilita igiena orală, prevenind astfel cariile și bolile parodontale. În plus, ameliorarea problemelor de aliniere a dinților poate îmbunătății capacitatea de a mesteca și implicit digestia.

Pe lângă aparatul dentar, pacienții ar putea avea nevoie și de alte tratamente stomatologice, cum ar fi coroanele dentare, în special dacă dinții sunt grav afectați sau chiar lipsesc. În acest context, întrebări precum cat costa o coroana dentara sunt adesea adresate în timpul consultațiilor stomatologice, costurile variind în funcție de materialul ales și complexitatea lucrării.

Care sunt costurile?

Pe lângă curiozitatea generală legată de momentul în care este necesar tratamentul ortodontic, pacienții care ajung în cabinetul stomatologic doresc să afle și cat costa un aparat dentar.

Răspunsul la întrebare nu este întotdeauna același, costurile fiind variabile în funcție de tipul de aparat ales și de complexitatea cazului. În general, aparatele dentare metalice sunt mai accesibile, în timp ce aparatele dentare ceramice sau linguale, pot fi considerabil mai costisitoare.

Semne comune că ai nevoie de aparat dentar

Dinții înghesuiți sau care prezintă spații excesive între ei, ocluzia incorectă a dinților, cât și durerile de cap sau durerile la nivelul articulației temporo-mandibulare reprezintă semnele comune care indică necesitatea unui tratament ortodontic.

Înghesuirea dinților

Ocluzia corectă a dinților nu doar că îmbunătățește aspectul estetic al zâmbetului, dar asigură și o distribuție uniformă a forțelor masticatorii. Înghesuirea dinților poate face dificilă curățarea lor, sporind astfel riscul de carii și afecțiuni gingivale. Pe de altă parte, existența unor spații excesive între dinți poate provoca retracția gingivală și poate afecta stabilitatea dinților.

Ocluzia incorectă (mușcătura greșită)

Problemele de ocluzie, cum ar fi suprapunerea exagerată a dinților frontali superiori (overbite), mușcătura inversă (underbite) sau mușcătura încrucișată (crossbite), reprezintă câteva dintre cauzele comune pentru care se optează pentru tratamentul ortodontic.

Dureri sau zgomote în zona articulației temporo-mandibulare

Disfuncțiile articulației temporo-mandibulare pot fi cauzate de o poziționare incorectă a dinților și de o mușcătură incorectă. Persoanele care experimentează disconfort în regiunea temporo-mandibulară ar trebui să ia în considerare o evaluare ortodontică, pentru a determina dacă un aparat dentar ar putea ameliora simptomele.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.