Dispare amenda automată pentru rovinietă: Proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură 

Autor: Cristina Mocanu

Dispare amenda automată pentru rovinietă

Sursa: pexels.com

Un proiect de lege, care a primit aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură, prevede că amenda pentru rovinieta automată ar urma să dispară.

Amenda automată pentru neplata rovinietei ar putea deveni istorie, după ce un nou proiect de lege a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Transport și Infrastructură. Schimbarea legislativă propune un sistem mai flexibil, similar cu cel aplicat în cazul taxei de pod de la Fetești-Cernavodă, care le-ar permite șoferilor să plătească rovinieta într-un interval de 24 de ore după utilizarea drumurilor naționale. Această inițiativă are ca scop oferirea unei soluții corecte și adaptate la realitățile cotidiene, venind în sprijinul șoferilor de bună credință.

Un sistem mai flexibil pentru plata rovinietei

În prezent, legea obligă șoferii să dețină rovinieta înainte de a circula pe drumurile naționale, în afara județului în care este înmatriculată mașina. Această regulă strictă a dus la numeroase situații în care șoferii au fost sancționați automat, fără a avea șansa de a corecta o eventuală scăpare. Deputatul Alexandru Andrei a declarat că noul proiect de lege, care a primit aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură, urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaților.

„Dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților, șoferii din România vor avea posibilitatea să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale, şi nu în mod obligatoriu înaintea accesării rețelei naţionale de drumuri”, a afirmat Alexandru Andrei, potrivit economica.net.

Citește și: Restricții de circulație pe timpul nopții propuse de UE: Șoferii care vor avea interzis să circule de la miezul nopții până la 6 dimineața

Motivul pentru care ar urma să se schimbe legislația

Inițiatorii proiectului de lege subliniază că modificarea este necesară pentru a evita sancționarea automată a șoferilor care nu plătesc rovinieta din neglijență sau dintr-o eroare umană. Acest sistem de toleranță, inspirat de cel utilizat pentru taxa de pod de la Fetești, oferă șoferilor un interval de timp rezonabil în care pot achita taxa, fără riscul unei amenzi imediate.

„Am gândit această modificare legislativă în contextul în care s-au înregistrat numeroase situaţii în care șoferii au fost amendați automat, fără a avea ocazia să îşi remedieze situația”, a explicat Alexandru Andrei. „Considerăm că nu este corect ca șoferii care nu şi-au achitat rovinieta înainte de a circula pe drumurile naţionale să fie sancţionaţi fără avertisment și fără a avea posibilitatea de a corecta această scăpare.”

Achiziționarea rovinietei a devenit tot mai simplă, fiind posibilă atât online, cât și în benzinării sau alte puncte de vânzare. Sistemul actual de verificare bazat pe camere video este foarte eficient și a dus la creșterea numărului de șoferi care își cumpără rovinieta de teama amenzii. Cu toate acestea, rigiditatea regulilor actuale a generat situații nedrepte pentru mulți șoferi, motiv pentru care este necesară această modificare legislativă.

Amenzi și tarife actuale pentru rovinietă

În prezent, amenzile pentru neplata rovinietei sunt destul de dure: între 250 și 500 de lei pentru autoturisme și până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj. De anul acesta, rovinieta poate fi achiziționată și pentru o perioadă de 24 de ore, oferind astfel o opțiune suplimentară pentru cei care folosesc drumurile naționale doar ocazional.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor

Tarifele actuale pentru rovinietă, pentru categoria A (autoturisme), sunt următoarele:

- 7 zile: 3 euro

- 30 de zile: 7 euro

- 60 de zile: 13 euro

- 12 luni: 28 de euro

Implementarea noii legi va reprezenta un avantaj semnificativ pentru șoferii din România, eliminând sancțiunile automate și oferind mai multă flexibilitate. Prin acest proiect, se dorește încurajarea conformării voluntare și corecte a șoferilor, evitând situațiile în care aceștia sunt penalizați fără posibilitatea de a-și remedia greșeala.

Această schimbare vine și în sprijinul șoferilor care circulă ocazional pe drumurile naționale și care, din diverse motive, nu reușesc întotdeauna să achiziționeze rovinieta în timp util. De asemenea, sistemul propus este unul corect și adaptat la realitățile zilnice, care ia în considerare erorile umane și le oferă șoferilor de bună credință o șansă de a-și corecta greșelile fără a fi penalizați drastic.

Citește și: Guvernul României introduce sistemul e-Sigur: Sistemul va ajuta la depistarea șoferilor care încalcă regulile de circulație

Dispariția amenzilor automate pentru rovinietă este o schimbare pozitivă pentru șoferii din România. Proiectul de lege, dacă va fi adoptat, va aduce o mai mare flexibilitate și va elimina situațiile nedrepte în care șoferii erau penalizați automat. Inițiativa parlamentară reprezintă un pas important către o abordare mai echitabilă și mai adaptată nevoilor cotidiene ale utilizatorilor rețelei de drumuri naționale.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.