Atacul asupra orașului Barsalogho, aflat în regiunea Sahel, marchează unul dintre cele mai sângeroase episoade de violență din Africa de Vest în ultimele decenii.
Câte persoane au fost ucise în masacrul din Barsalogho, care a ieșit la iveală după două luni
Acțiunea criminală a început când teroriștii din gruparea Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), activă în Mali și Burkina Faso, au pătruns pe motociclete în oraș și au deschis focul asupra civililor care încercau să sape tranșee pentru apărarea orașului.
Guvernul francez a adus în prim-plan faptul că această tragedie subliniază vidul de securitate creat în Sahel după retragerea forțelor franceze și americane, scrie CNN. Inițial, ONU estimase un număr de morți de cel puțin 200, însă raportul JNIM a revendicat până la 300 de victime, în timp ce guvernul francez a crescut această estimare la aproape 600.
Militanții JNIM au încercat să justifice atacul, așa că au adus în prim-plan faptul că victimele ar fi fost combatanți, nu civili, o afirmație contrazisă de relatările martorilor, se arată într-o traducere realizată de Site Intelligence Group, citată de Reuters.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Trupele guvernamentale din Burkina Faso ordonaseră localnicilor să sape tranșee pentru a proteja orașul, pe fondul amenințărilor jihadiste tot mai mari din regiune. Această strategie a transformat însă civilii în ținte directe pentru grupările teroriste.
Ce mărturisiri fac supraviețuitorii atacului din Africa de Vest
Conform CNN, un supraviețuitor anonim a relatat că se afla la câțiva kilometri de oraș când a auzit primele focuri de armă: „Am început să mă târăsc în șanț pentru a scăpa. Dar se părea că atacatorii urmăreau tranșeele. Așa că m-am târât afară și am dat peste prima victimă însângerată. De fapt, era sânge peste tot pe drumul meu. Erau țipete peste tot. M-am așezat pe burtă sub un tufiș, până mai târziu în după-amiază, ascunzându-mă”.
O altă persoană care a supraviețuit a dezvăluit, pentru CNN, că și-a pierdut doi membri ai familiei în timpul atacului: „Au ucis oameni toată ziua.
Citește și: Continentul african se rupe în două! S-a fisurat deja pe mii de kilometri. Ar putea apărea un nou ocean
Acest masacru a declanșat un val de proteste furibunde împotriva guvernului din Burkina Faso, condus de căpitanul Ibrahim Traore. Localnicii l-au criticat pe liderul juntei militare pentru lipsa protecției oferite civililor și pentru aprobarea construirii tranșeelor fără asigurarea securității. În protestele ulterioare, Traore a fost numit în derâdere „Căpitanul Zero IB”.