Revine vara în România? Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni și anunță un val de căldură

Autor: Diana Ghita

Vremea va fi călduroasă, în următoarele zile

Sursa: Pexels.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo actualizată pentru perioada 8 octombrie - 4 noiembrie 2024, care oferă o privire de ansamblu asupra condițiilor meteorologice din următoarele săptămâni.

Pentru începutul lunii octombrie, meteorologii  ANM anunță un val de căldură neobișnuit pentru această perioadă calendaristică, întrucât temperaturile urmează să se apropie de 30 de grade Celsius în anumite zone ale țării.

Cum va fi vremea în perioada următoare

Săptămâna 8-14 octombrie aduce temperaturi peste media specifică acestei perioade în toate regiunile României. Sudul țării va fi caracterizat printr-un deficit de precipitații, în timp ce restul regiunilor vor beneficia de o distribuție pluviometrică apropiată de normal.

Această săptămână oferă condiții prielnice pentru activități în aer liber, cu temperaturi de vară târzie.

„Pe parcursul acestei săptămâni, vremea va deveni mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 28 de grade, cu cele mai ridicate valori termice în sud, sud-vest și în sud-est. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în vestul, nord-vestul și centrul teritoriului, unde pe arii restrânse va ploua.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile vestice și în zona montană înaltă. 
Dimineața și noaptea, se va semnala ceață, local în est și nord-est, unde va fi mai persistentă și pe arii restrânse în rest”,  transmit meteorologii.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de primăvară cu șanse reduse de precipitații: Cum va fi vremea în țară marți, 8 octombrie 2024

Săptămâna următoare, 14-21 octombrie, va aduce temperaturi mai apropiate de valorile normale pentru această perioadă. În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii avertizează că regiunile sud-vestice ar putea experimenta o ușoară secetă, cu cantități mai mici de ploi față de normalul perioadei. Restul țării se va situa în parametri obișnuiți pentru mijlocul toamnei.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor

Cum va fi vremea spre finalul lunii octombrie și începutul lui noiembrie

Pentru intervalul 21-28 octombrie, prognoza indică o stabilizare a temperaturilor și precipitațiilor. Valorile termice vor fi conforme cu mediile multianuale, iar regimul pluviometric nu va aduce surprize majore. Se așteaptă ploi moderate la nivel național. Această săptămână marchează trecerea la un climat tipic de toamnă, cu zile mai răcoroase și posibile ploi răzlețe.

Ultima săptămână din octombrie și primele zile din noiembrie vor aduce vreme stabilă, fără schimbări majore. Temperaturile vor rămâne în limitele normale pentru această perioadă, iar regimul de precipitații va fi, în general, adecvat sezonului. Meteorologii nu anticipează evenimente meteorologice extreme în această perioadă, ceea ce sugerează o toamnă blândă și echilibrată.

Citește și: Temperaturi de iulie în septembrie. Cum va fi vremea în iarna 2024-2025! Meteorologii anunță un val de căldură neobişnuit

Această prognoză oferă o perspectivă optimistă asupra condițiilor meteo din următoarele săptămâni, cu temperaturi plăcute și precipitații moderate. Deși săptămâna curentă aduce un val de căldură neobișnuit pentru luna octombrie, tendința generală indică o revenire treptată la normalitate spre finalul lunii.

 


Mărturiile tulburătoare ale supraviețuitorilor masacrului care a ieșit la iveală după două luni! Sute de persoane au fost ucise în Africa de Vest: „Au ucis oameni toată ziua. Timp de trei zile am adunat cadavre”

Într-un atac extrem de violent care a zguduit Burkina Faso în luna august, până la 600 de persoane au fost ucise de militanți afiliați organizației teroriste Al-Qaeda, conform unei evaluări de securitate a guvernului francez.