Câte zile libere vor avea românii de Crăciun în 2024. Când pică sărbătoarea

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 08 oct 2024, 10:43

Câte zile libere vor avea românii de Crăciun în 2024

Sursa: freepik

Mai sunt 78 de zile până la Crăciun, iar românii deja se gândesc la zilele libere de care o să se bucure în cea mai frumoasă perioadă a anului.

Puțin peste două luni se despart de cea mai frumoasă perioadă a anului, Crăciunul, iar românii deja se gândesc cu bucurie la zilele libere de care se vor bucura în sezonul rece. Minivacanța de Crăciun o să fie mai lungă pentru bugetari, dacă Guvernul decide să facă punte cu weekendul. Iată câte zile libere vor avea românii de Crăciun în 2024.

Câte zile libere vor avea românii de Crăciun în 2024

Crăciunul este celebrat anual la data de 25 decembrie, zi ce pică în 2024 într-o zi de miercuri. Codul Muncii arată că prima și a doua zi de Crăciun sunt libere legale, ceea ce înseamnă că atât persoanele ce lucrează la stat, cât și cele ce lucrează la privat se bucură de două zile libere. În prezent, ziua de 27 decembrie 2024 este lucrătoare, însă dacă Guvernul decide să facă punte cu weekendul, atunci bugetarii se vor bucura de o minivacanță de Crăciun de 5 zile. 

Citește și: Pe ce dată începe postul Crăciunului 2024: Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor

Există și varianta ca bugetarii să se bucure de o vacanță de Anul Nou mai lungă decât de obicei.

Prima și a doua zi de Anul Nou sunt libere legale, zile ce pică miercuri și joi. Ziua de 3 ianuarie 2025 este momentan lucrătoare, însă dacă Guvernul decide să facă punte cu weekendul, atunci bugetarii se vor bucura de o minivacanță de 7 zile, deoarece sunt libere legale și zilele de 6 și 7 ianuarie, când se prăznuiește Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, potrivit ziarulunirea.ro.

Când cade anul acesta Crăciunul

Crăciunul este sărbătorit anual la data de 25 decembrie, iar în anul 2024 această sărbătoare pică într-o zi de miercuri. Această zi este liberă atât pentru persoanele ce își desfășoară activitatea în mediul privat, cât și pentru persoanele ce lucrează la stat. Data de 26 decembrie 2024 pică astfel joi, zi ce este liberă de la stat.

În anul 2025, Crăciunul o să pice într-o zi de joi, iar a doua zi de Crăciun o să pice vineri, motiv pentru care românii se vor bucura de o minivacanță de patru zile, fără a fi nevoie ca Guvernul să facă punte. Anul 2026 le aduce mai puține zile libere românilor, deoarece Crăciunul pică vineri, iar a doua zi de Crăciun pică sâmbăta, în timp ce în anul 2027 Crăciunul pică sâmbăta și a doua zi de Crăciun duminica.

În anul 2027 românii nu vor avea parte de o minivacanță, deoarece cele două zile libere legale pică în weekend.

 


Mărturiile tulburătoare ale supraviețuitorilor masacrului care a ieșit la iveală după două luni! Sute de persoane au fost ucise în Africa de Vest: „Au ucis oameni toată ziua. Timp de trei zile am adunat cadavre”

Într-un atac extrem de violent care a zguduit Burkina Faso în luna august, până la 600 de persoane au fost ucise de militanți afiliați organizației teroriste Al-Qaeda, conform unei evaluări de securitate a guvernului francez.