Se mai dă ceasul înapoi la finalul lunii octombrie? Țările care au decis să renunțe la ora de iarnă

Autor: Bianca Vidoi

Se mai dă ceasul înapoi la finalul lunii octombrie

Sursa: freepik

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, iar pe parcursul anilor au existat mai multe discuții cu privire la menținerea permanentă a orei de vară.

Schimbarea orei este un obicei ce ar în spate o istorie lungă, însă tot mai multe voci încep să vorbească despre modul în care această modificare poate afecta sănătatea și stilul de viață al oamenilor. Există țări ce au impus ca ora de vară să fie una permanentă, iar aceasta este lista statelor unde nu se mai schimbă ora. 

Se mai dă ceasul înapoi la finalul lunii octombrie?

Schimbarea orei a atras atenția oamenilor în ultimii ani, atât în România, cât și în străinătate, fiind evidențiate modurile în care modificarea orei poate afecta sănătatea oamenilor, dar și stilul lor de viață. Ora se schimbă de două ori pe an, în luna martie și în luna octombrie. Țările din Europa vor trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024 ora 04:00 va deveni ora 03:00, moment în care noaptea va deveni mai lungă.

Românii vor dormi cu o oră mai mult în acea noapte, iar zilele vor deveni mai scurte. Cum zilele vor deveni mai scurte, noaptea va fi mai lungă, element ce le poate influența psihicul oamenilor. Deși în România s-a menținut schimbarea orei și în anul 2024, există multe state care au renunțat la acest obicei. 

Țările în care nu se mai dă ceasul înapoi

Turcia este una dintre țările ce a decis să păstreze ora de vară permanent pe parcursul anului, decizie ce a fost luată în septembrie 2016. Motivul pentru care Turcia a decis să nu mai schimbe ora toamna este pentru ca oamenii să se bucure mai mult timp de lumina naturală, situație în care se află și Belarus și Islanda.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În anul 2011, Rusia a renunțat la sistemul de schimbare a orei, astfel încât să îi protejeze pe locuitori de eventuale boli și surse de stres ce pot veni alături de schimbarea orei. În Statele Unite ale Americii ora de vară se termină pe 3 noiembrie, atunci când marea majoritate a statelor americane trec la ora de iarnă și dorm mai mult. 

Citește și: Data la care România trece la ora de iarnă 2024: Când a fost introdusă pentru prima dată ora de iarnă

Hawaii și Arizona, cu excepția populației Navajo, nu folosesc ora de vară, rămânând astfel cu ora de iarnă pe parcursul anului, iar Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane mențin ora standard permanentă. Dezbaterile din cadrul Serviciului de Cercetare al Congresului SUA arată că schimbarea orei nu aduce economii semnificative de energie, astfel nu mai există principalul beneficiu pentru care s-a implementat schimbarea orei de

două ori pe an. 

În cazul în care Congresul va aproba menținerea orei de vară, 19 state din Statele Unite ale Americii vor trece permanent la ora de vară. Există o propunere legislativă prin care se menține ora de vară în Statele Unite ale Americii, însă aceasta a rămas în Camera Reprezentanților, deoarece nu s-a găsit o soluție pentru persoanele ce își doresc menținerea orei standard și persoanele ce își doresc menținerea orei de vară permanent, potrivit capital.ro.