Sărbătoarea din data de 14 octombrie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva.
Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 14 octombrie!
Calendar ortodox 14 octombrie 2024
Sărbătoare 14 octombrie. Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie în calendarul ortodox, iar alături de aceasta se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași s-a născut în secolul al XI-lea, în Turcia, într-un sat numit Epivat, aflat în apropiere de Constantinopol. Aceasta a făcut parte dintr-o familie creștină, cu o situație financiară bună, ce au îndrumat-o întotdeauna să asculte cuvântul Domnului. Până la vârsta la care a împlinit 10 ani, Sfânta Parascheva a mers la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, loc în care a auzit la biserică cuvântul Evangheliei ce a făcut-o pe aceasta să lase tot ce avea pentru a îl urma pe Mântuitor.
Citește și: Care este Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva? Acesta ocrotește sfintele moaște
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
După ce a auzit cuvintele sfinte, Sfânta Parascheva a ieșit din biserică și și-a schimbat hainele cu un om sărac. În momentul în care părinții Sfintei Parascheva au aflat ce a făcut au pedepsit-o însă nimic nu a stat în calea iubirii ei față de Dumnezeu. După o perioadă, Sfânta Cuvioasă Parascheva a decis să plece de acasă la Constantinopol, acolo unde s-a închinat sfintelor moaște.
Sfânta Cuvioasă Parascheva a mers la o biserică a Maicii Domnului, unde a locuit timp de cinci ani, până când a plecat la Ierusalim, la locurile sfinte.
Un înger trimis de Dumnezeu i-a apărut în cale și i-a zis Sfintei Parascheva să se întoarcă în orașul său natal, deoarece nu mai are mult de trăit. La vârsta de 25 de ani a ajuns cu bine la Constantinopol, iar la 27 de ani s-a stins din viață, potrivit pravila.ro.Ziua de 14 octombrie 2024 este trecută în calendarul ortodox alături de o cruce roșie, ce le impune creștinilor diferite reguli pentru a arăta respectul față de Sfânta Parascheva.
De Sfânta Parascheva nu trebuie să consumăm nuci, castraveți sau fructe cu formă de cruce, alături de fructe închise la culoare și pepene roșu, deoarece pot aduce aminte de sacrificiul martiric, potrivit adevarul.ro.
Sărbătoare 14 octombrie
Canon de rugăciune pentru Sfânta Parascheva, pomenită pe 14 octombrie în calendarul creștin
Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, a tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!