Calendar ortodox pentru ziua de 16 octombrie 2024: Acest sfânt a împuns coasta lui Iisus Hristos cu sulița

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 oct 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 16 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Longhin Sutașul.

Rugăciunea pentru luminarea minții pe care este bine să o rostești pe 16 octombrie!

Calendar ortodox 16 octombrie 2024

Sărbătoare 16 octombrie. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este sărbătorit în fiecare an pe data de 16 octombrie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a trăit pe vremea împăratului Tiberiu, iar acesta a locuit pe parcursul vieții sale în zonele Capadociei. Acesta a fost unul dintre cei 100 de soldați pe vremea când în Palestina cârmuia Ponțiu Pilat. În sfintele scrieri este amintit de  Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, fiind cel ce a împuns coasta lui Hristos cu sulița, moment în care a ieșit sânge.

Tot Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a fost prezent și în fața Domnului, atunci când a realizat toate minunile petrecute în timpul decesul său, mai exact atunci când pământul s-a cutremurat, soarele

s-a întunecat și mormintele s-au deschis. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a rostit: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu".

Citește și: Rugăciuni scurte și ușoare pentru copii mici. Cum se pot ruga cei mici

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Care sunt problemele de sănătate cu care se confruntă fratele adoptiv al Claudiei Puican? "Ne-au spus să așteptăm până la vârsta de 18 ani!”

Iudeii începuseră să afle de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, moment în care au decis să îi convingă pe soldați să mintă și să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Cu toate acestea, Sfântul Mucenic Longhin Sutașul nu a vrut să mintă oamenii, ci să spună adevărata minune ce a avut loc.

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul nu a fost singurul ce a refuzat ordinul, astfel el, alături de alți doi soldați, a lepădat centura militară și au urmat calea Domnului, primind la scurt timp Sfântul Botez.

Împreună cu cei doi foști soldați, Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a plecat în Capadocia, unde a început să convertească mai mulți păgâni la creștinism. 

Ponțiu Pilat a ordonat ca Sfântul Mucenic Longhin Sutașul să fie prins și decapitat, la dorința iudeilor. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a simțit că soldații vin după el, moment în care a ieșit în calea lor și i-a binevenit în casa lui. Atunci când soldații dormeau, Sfântul Mucenic Longhin Sutașul s-a rugat să treacă la cele veșnice. 

Dimineață, soldații au aflat că au fost găzduiți de cel pe care trebuiau să îl ucidă și au decis să îl lase în viață, dar Sfântul Mucenic Longhin Sutașul le-a cerut să împlinească porunca primită, potrivit pravila.ro.

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul pică într-o zi de miercuri, astfel este indicat să țină post. Este interzisă astfel consumarea produselor de origine animală pe parcursul zilei de 16 octombrie 2024.

Sărbătoare 16 octombrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Longhin Sutașul, sărbătorit pe 16 octombrie în calendarul creștin

Binecuvântat Sfinte Longhin, slăvit Mucenic al lui Dumnezeu, ostaș fiind în oastea pământească te-ai învrednicit prin iubirea ta pentru Domnul Hristos de ostășia veșnică în cetele Arhanghelilor. Cel primit în Rai și încununat de Însuși Mântuitorul, ai primit aripi îngerești și sabia de lumină a Duhului Sfânt ca răsplată pentru faptele tale cele bune.
Privește din Cer și la noi, îngenunchiați la rugăciune, minunându-ne de viața ta, rugându-te cu lacrimi, cerând milă. Nu suntem vrednici de aceasta, nu suntem îndreptățiți să cerem nimic lui Dumnezeu pentru noi, nu merităm să ridicăm ochii spre Cer. Ne-am pogorât singuri în tina păcatului, ne-am îndulcit cu patimi, și acum la ceas de cumpănă când simțim că vremea se apropie să dăm socoteală ne cuprind fiori de teamă.
Și totuși, Sfinte Longhin, te strigăm ca pe singurul nostru ajutor, în afară de Dumnezeu și de Maica Domnului! Tu înțelegi cum arată durerea, căci ai trăit-o din plin la picioarele Crucii Celui pe care L-ai văzut murind deși El era Viață. Dă-ne și nouă darul împăcării cu Dumnezeu, să trăim cu tine bucuria Învierii Lui și în inimile noastre! L-am ucis din nou în noi prin păcate și patimi! Suntem vinovați de mii de ori, dar tot spre El căutăm, tot la El alergăm, tot pe El îl știm singur liman izbăvitor și aducător de pace. Fii mijlocitor pentru mântuirea noastră, și roagă-te, Sfinte, să ne ierte Domnul Hristos nemernicia.


Alungă greutatea ce zace pe ochii noștri! Ne-am îmbolnăvit și am orbit de nepăsare, de necredință, de uitare, de lipsa de grijă pentru fiecare gând, faptă sau cuvânt. Ne-am murdărit haina botezului cu stigmatul lumii în care trăim, dar vrem să ridicăm din nou ochii spre Cer! Vrem să privim Lumina cea dătătoare de iertare, să ne hrănim cu Iubirea lui Dumnezeu, să primim aripi de rugăciune și să vedem Învierea Domnului în noi în fiecare zi!
Primește-ne pocăința, Sfinte Mucenice Longhin, și precum femeii văduve dă-ne și nouă vindecarea ochilor trupești și sufletești, căci și noi te căutăm și te dorim în viețile noastre! Iar la sfârșitul călătoriei vremelnice, vino lângă noi și ne apără de vămile văzduhului, ia-ne lângă tine în Cer precum l-ai luat pe fiul văduvei, ca împreună cu tine și cu toți sfinții să Îi cântăm cu bucurie lui Hristos Dumnezeu pentru totdeauna în Împărăția Lui: ”Cu adevărat Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta, este și va fi. Împărăția Lui este împărăția tuturor veacurilor și stăpânirea Lui, întru tot neamul și neamul, a Căruia este slava în veci”. Amin.