Antoine Griezmann și-a anunțat retragerea de la naționala Franței

Author: Diana Tilă

Fotbalul mondial a primit recent o veste șocantă: Antoine Griezmann (33 de ani) și-a anunțat retragerea din naționala Franței. În 10 ani de carieră internațională, atacantul a câștigat Cupa Mondială în 2018 și a fost finalist la Mondialul din 2022. De asemenea, a triumfat în Liga Națiunilor în 2021.

Cel supranumit „Grizou” a bifat 137 de jocuri în tricoul naționalei „cocoșului galic”,  fiind pe locul 3 în topul celor mai selecționați fotbaliști francezi, la egalitate cu Olivier Giroud. Cele mai multe partide pentru Franța le-a jucat portarul Hugo Lloris (145), urmat de fundașul Lilian Thuram (142). Așadar, Griezmann mai avea nevoie doar de 8 meciuri pentru a egala recordul lui Lloris, pe care probabil le-ar fi bifat până la finalul lui 2025.

De asemenea, vârful lui Atletico Madrid este pe locul patru în topul golgheterilor all-time ai naționalei Hexagonului, după Olivier Giroud (57), Thierry Henry (51)și Kylian Mbappe (48). Microbiștii încă pot miza pe goluri marcate de Mbappe beneficiind de oferte la pariuri sportive fără depunere. Primii doi marcatori și-au agățat ghetele în cui.

A fost golgheterul Euro 2016

Antoine Griezmann și-a anunțat retragerea de la națională pe rețelele sociale, unde a postat și un videoclip în care părea copleșit de emoție. „Cu inima plină de amintiri închei acest capitol al vieții mele. Vă mulțumesc pentru această magnifică aventură tricoloră.

A fost o onoare și un privilegiu să port tricoul albastru... las naționala Franței cu un sentiment de mândrie și de recunoștință. Am avut onoarea să îmi reprezint țara și am trăit momente extraordinare, cum a fost cel în care am devenit campion mondial. Voi continua să urmăresc cu pasiune meciurile echipei naționale. Sunt convins că viitorul este strălucitor”, a scris Griezmann pe X (fostul Twitter).

Fotbalistul născut la Mâcon a debutat la națională pe 5 martie 2014, cu ocazia unui meci amical contra Olandei, pe care francezii l-au câștigat cu 2-0. A jucat la prima sa Cupă Mondială chiar în acea vară, în Brazilia. Cel mai prolific turneu a fost Euro 2016, în care a câștigat titlul de golgheter, cu 6 reușite. A și fost ales cel mai bun jucător al finalei cu Portugalia, pierdută de francezi la limită (0-1).

Ce l-a determinat să se retragă?

Anunțul a veni ca o surpriză uriașă. În mod natural, au apărut multe opinii conform cărora Antoine Griezmann era nemulțumit cu statutul de la națională. O primă dezamăgire ar fi fost generată de decizia lui Didier Deschamps de a pune banderola de căpitan pe brațul lui Kylian Mbappe, după retragerea lui Hugo Lloris. Pe bună dreptate, „Grizou” considera că el ar fi meritat să fie primul căpitan, nu al doilea, având în vedere vechimea sa la echipă, dar și performanțele sportive.

În plus, Griezmann nu mai era titular indiscutabil. A fost rezervă în câteva partide atât la Campionatul European din Germania, cât și în Liga Națiunilor.

O altă nemulțumire majoră are legătură cu relațiile de joc. Generația s-a schimbat la naționala Hexagonului, iar noii coechipieri aveau o chimie mai bună cu Mbappe, pe care îl căutau cu pase.

Mai mulți analiști cu notorietate și-au exprimat dezacordul vizavi de modul în care a fost tratat talentatul fotbalist. „Nu e posibil ca povestea dintre Griezmann și echipa Franței să se oprească astfel. Băiatul era la câteva selecții de a bate recordul lui Lloris. Putea să continue și pentru acest record. Nu se poate, a fost ceva grav”, a opinat fostul atacant Christophe Dugarry.

 La rândul său, fostul mijlocaș Emmanuel Petit, campion mondial și european, a declarat: „Sunt dezgustat, sincer dezgustat. Un jucător de un asemenea nivel merita să încheie altfel decât printr-un tweet. Acesta este fotbalul astăzi. Fără umanitate”.

Ar fi fost căpitan contra Israelului

Dacă nu s-ar fi retras, Antoine Griezmann ar fi fost căpitan în meciul contra Israelului, din Liga Națiunilor. Kylian Mbappe a spus „pas” convocării, din cauza unei accidentări. Astfel, Didier Deschamps a luat decizia de a-i da banderola lui Aurelien Tchouameni, mijlocașul defensiv în vârstă de 24 de ani al lui Real Madrid.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.