Nuanțe fascinante de roșu, violet și roz au dansat pe bolta cerească, oferind privitorilor o priveliște deosebită, mai ales în orașe precum București, Cluj, Suceava sau Constanța.
Aurora boreală a colorat cerul României
Fenomenul, care este de obicei asociat cu regiunile nordice, a fost surprins în mod surprinzător chiar și în Capitală, unde locuitorii au imortalizat momente spectaculoase.
Potrivit observatornews.ro, în mai multe județe, cerul a fost colorat în tonuri intense. În comuna Beliș din Cluj, roșul aprins și verdele au dominat atmosfera, în timp ce în Lugoj, culorile de mov și roșu au transformat noaptea într-un peisaj magic.
Fenomenul a captivat și comunitățile din Botoșani, Baia Mare, Piatra Neamț și multe alte orașe, iar rețelele sociale s-au umplut rapid de fotografii spectaculoase.
Oamenii au rămas cu ochii ațintiți spre cer, admirând jocul vibrant al luminilor timp de mai multe minute.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Când apare aurora boreală
Specialiștii atribuie acest fenomen unei furtuni solare de mare intensitate care a avut loc recent. Conform explicațiilor oferite de Adrian Bîlbă, doctor în științe, aurora boreală este cauzată de interacțiunea dintre particulele încărcate din furtunile geomagnetice și atmosfera terestră.
Aceste particule, odată captate în câmpul magnetic al Pământului, creează efectele spectaculoase vizibile în anumite regiuni.
"Centrul magnetic al Pământului generează un clopot ce respinge radiaţiile ionizante solare. Acele radiaţii care se deplasează cu viteze mai lente decât cele ale luminii. Ele generează aşa numitele furtuni geomagnetice, încărcând, ionizând foarte puternic atmosfera terestră.
Şi atunci, când aceste furtuni geomagnetice sunt mai intense, aurora se vede mai bine, mai mult şi mai puternic, departe, inclusiv la noi. Noi avem doar norocul de a vedea culorile roşiatice, adică cele de la înălţime, nu cele care ajung aproape de sol, cele de culoare albăstruie, verzuie, galbenă", a explicat Adrian Bîlbă, doctor în Ştiinţe, potrivit observatornews.ro.
Pentru mulți români, noaptea trecută a fost o oportunitate rară de a vedea cu ochii lor un fenomen care, de obicei, luminează cerul Arctic.