Calendar ortodox pentru ziua de 19 octombrie 2024: Rugăciunea ce le îndeplinește dorințele credincioșilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 oct 2024, 16:00

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 19 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Ioan de la Rila.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 19 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Ioan de la Rila.

Rugăciunea ce îndeplinește dorințele oamenilor pe care este bine să o rostești pe 19 octombrie!

Calendar ortodox 19 octombrie 2024

Sărbătoare 19 octombrie. Sfântul Cuvios Ioan de la Rila este sărbătorit în fiecare an pe data de 19 octombrie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila s-a născut în anul 876 în satul Skrino, iar acesta a făcut parte dintr-o familie creștină, ce l-a îndrumat la începutul vieții sale să îl iubească pe Dumnezeu și toate învățăturile acestuia. Acesta a rămas orfan la o vârstă tânără, moment în care a decis să își împartă averea cu oamenii mai puțin norocoși, devenind el însuși sărac.

Pentru a putea supraviețui, Sfântul Cuvios Ioan de la Rila s-a făcut păstor de vite, lucru ce l-a făcut să stea departe de oameni, doar cu Dumnezeu.

Stăpânul acestuia l-a bătut pentru că îi pierduse un vițel, moment în care băiatul a vărsat șiroaie de lacrimi către Dumnezeu, dorind să îl ajute. Atunci când a găsit vițelul, acestuia îi era greu să treacă râul, moment în care și-a pus cămașa pe apă și a călcat pe ea, trecând râul.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Sfinții la care trebuie să se roage femeile ce nu pot avea copii! Ziua din luna septembrie ce poate aduce o minune în viața cuplurilor

Stăpânul său a privit mirat întâmplarea, după care nu l-a mai primi să slujească. La vârsta de 25 de ani s-a călugărit în Mănăstirea Sfântul Dimitrie de la Muntele Ruen, după care s-a retras în pustnicie.

În zilele în care locuia pe un deal, acesta a fost vizitat de tâlhari, iar aceștia l-au bătut și gonit din locurile acelea.

Sfântul Cuvios Ioan de la Rila a găsit o peșteră unde a locuit timp de 12 ani. Următoarea sa casă s-a aflat în munții Rilei, unde și-a găsit sălaș în scorbura unui copac. După o perioadă, Sfântul Cuvios Ioan de la Rila a decis să primească mai mulți ucenici în peștera sa, însă aceștia au construit o mănăstire cu o biserică lângă peștera Sfântului.

La vârsta de 70 de ani Sfântul Cuvios Ioan de la Rila a trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 19 octombrie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Ioan de la Rila, sărbătorit pe 19 octombrie în calendarul creștin

O, preaminunate și Preacuvioase Ioane, mare făcătorule de minuni, primește această rugăciune a noastră și nu-ți întoarce față ta de la noi, cei care alergăm la a ta mijlocire, așa cum nu ți-ai întors față de la cei care veneau la tine cu necazurile lor în zilele viețuirii tale pe

pământ, căci știm mulțimea de semne ale milostivirii tale pe care o ai arătat credincioșilor ortodocși, chiar și după a ta adormire! Auzi-ne acum și pe noi, cei care suntem cuprinși de mari necazuri care ne asupresc în zilele acestea pline de încercări, când diavolul prin cursele sale viclene caută să piardă Sfânta Biserica, să ne lipsească de mântuirea veșnică și de bunurile vieții vremelnice. Roagă pe Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască iertare de păcate, însă cu osebire iertare pentru păcatul neascultării de maică noastră – Biserica! Dăruiește-ne zdrobirea inimii, ca să pășim cu umilință către Sfânta Taină a Pocăinței și să nu ne fie spre osânda împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ci spre sănătate și mântuire!

Izgonește de la noi duhul urii și ne dăruiește duhul dragostei și păcii spre unirea frățească a tuturor oamenilor. Unește-ne pe noi toți cu dragostea pentru Hristos și Biserica Sa Ortodoxă, ca, păzind voința Sa cea mântuitoare, să fim fii adevărați ai lui Dumnezeu! Călăuzește-ne pe noi în toate zilele vieții noastre ca să păzim cu harul Sfântului Duh credința curată și să săvârșim voia Domnului până la moarte! Iar în clipă morții vino să ne înfățișezi sufletele înaintea tronului Dumnezeiescului Judecător și să-I spui: "Iată, eu și pruncii pe care mi i-ai încredințat", ca prin mijlocirea ta să fim izbăviți de chinurile cele veșnice și să moștenim fericirea cea negrăită a Împărăției cerești a lui Hristos, împreună cu tine și cu toți sfinții, în vecii vecilor! Amin!