Aproximativ 100.000 de decizii de recalculare a pensiilor urmează să fie emise și transmise românilor: Președintele Casei de pensii „Este o veste bună, cei care sunt în această categorie, vor primi niște bani suplimentari”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 oct 2024, 17:51

Aproximativ 100.000 de decizii de recalculare a pensiilor urmează să fie emise și transmise românilor

Sursa: pexels.com

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a precizat că urmează să fie emise aproximativ 100.000 de decizii de recalculare a pensiilor pentru români.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că în curând vor fi emise aproximativ 100.000 de decizii de recalculare a pensiilor pentru români. Aceste decizii sunt așteptate cu nerăbdare de pensionari, care vor beneficia de drepturile financiare aferente lunii septembrie.

100.000 de decizii urmează să fie emise și transmise pensionarilor

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat pentru România TV că procesul de recalculare a pensiilor este în plină desfășurare, cu aproximativ 100.000

de decizii care urmează să fie emise și transmise pensionarilor până la sfârșitul acestei luni. Aceste decizii includ dosare mai complexe, care necesită atenție suplimentară, cum ar fi cele care implică grupe de muncă sau alte recalculări detaliate. Pensionarii vor primi odată cu aceste decizii și drepturile financiare aferente lunii septembrie.

Daniel Baciu a precizat că toate eforturile sunt concentrate pentru a se respecta termenul stabilit, astfel încât pensionarii să își poată vedea pensiile recalculate cât mai curând.

„Am transmis ca până la finalul acestei luni toate deciziile să fie transmise, astfel încât pensionarii să vadă exact cât au pensia recalculată. Suntem în grafic și ne asigurăm că până la finalul lunii toți pensionarii vor primi aceste decizii cu drepturile restante începând cu data de 1 septembrie”, a declarat Baciu.

Citește și: Pensionarii pot păstra banii primiți în plus în urma erorilor produse la recalculare! Decizia a fost depusă în Senat înainte ca aceștia să fi primit deciziile de recalculare

În paralel, se lucrează și la o nouă aplicație informatică destinată gestionării dosarelor de pensionare pentru cei care au optat pentru recalculare de la 1 septembrie. Se testează în special cazurile dificile, iar toate operațiunile necesare vor fi finalizate până la sfârșitul lunii. „Testăm cazurile cele mai grele pentru a ne asigura că fiecare pensionar primește ceea ce i se cuvine. Până la final de lună, toate aceste teste vor fi finalizate, iar deciziile vor fi emise pentru pensionarii noi”,

a adăugat el.

De la începutul lunii octombrie, pensionarii din România au beneficiat de o creștere a pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, ceea ce a adus o majorare de aproximativ 100 de lei pentru peste două milioane de pensionari. Daniel Baciu a subliniat că toate plățile aferente acestei creșteri au fost realizate la timp și că procesul de achitare a pensiilor pentru luna octombrie este în plină desfășurare.

„Este o veste bună pentru cei care sunt în această categorie, deoarece vor primi niște bani suplimentari. Am făcut toate operațiunile necesare și suntem în plin proces de achitare a pensiilor pentru luna octombrie, pe care îl vom finaliza pe 15 ale lunii”, a menționat Baciu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru elevele din toată țara! Când vor fi livrați banii pe carduri?

În plus, un proiect legislativ aflat în discuție prevede scutirea de la plata sumelor încasate din greșeală de către pensionari din motive care nu sunt din vina acestora. Daniel Baciu a explicat că această măsură este una binevenită pentru a proteja drepturile pensionarilor. „Este o măsură foarte importantă pentru că pensionarul nu are vina în cazul unor erori administrative. Deciziile de pensionare greșite din erori nu trebuie să fie recuperate de la cei care le-au primit. Am înțeles că legea a trecut deja de Senat și așteptăm cu nerăbdare ca și Camera Deputaților să o adopte, astfel încât să o putem implementa cât mai repede”, a spus Baciu.

Citește și: Vești bune pentru pensionari! Se schimbă data la care pensiile ar urma să fie virate pe card: Pe ce dată vor intra banii în luna octombrie

În ceea ce privește procesul de recalculare a pensiilor denumit „mica recalculare”, Baciu a declarat că se află în etapa de colectare a adeverințelor necesare, o mare parte dintre pensionari având deja aceste documente. Recalcularea se va desfășura în următoarele șase luni și va ține cont de toate contribuțiile realizate de fiecare pensionar. „Ne asigurăm că toți cei care au contribuit la bugetul de pensii vor avea drepturile corecte, inclusiv pe baza adeverințelor suplimentare. Este un proces complex, dar vom recalcula totul conform obligațiilor noastre legale”, a concluzionat Daniel Baciu.

Astfel, autoritățile se angajează să finalizeze toate recalculările în termenii stabiliți, oferind asigurări pensionarilor că își vor primi drepturile cuvenite.