Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou: De ce nu este bine să te piepteni azi și de ce la sate se aprinde focul

Autor: Cristina Mocanu

Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou

Sursa: doxologia.ro

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc anual, în luna octombrie, pe Sfântul Dimitrie cel Nou. Pe ce dată cade sărbătoarea în acest an?

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov este considerat protectorul cetății Bucureștilor, fiind canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română. Acesta este prăznuit în fiecare an în luna octombrie.

Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Dimitrie cel Nou este sărbătorit anual, de către creștinii ortodocși în luna octombrie, pe data de 27. Acesta s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre, în Bulgaria, în secolul al XIII-lea în timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru și Asan, conform informațiilor oferite de crestinortodox.ro.

Acesta iubea viața monahală și a ales să se retragă într-o peșteră, dar nu se știe exact cât a trăit acolo și când a murit.

Potrivit tradiției, se spune că înainte de a muri, Sfântul s-a așezat singuri între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelație: i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui".

Părinții vor merge la locul indicat în vis, lângă râul Lom, și vor găsi trupul neputrezit al Sfântului între două pietre.

După mult timp, moaștele Sfântului au fost așezate în București, la Patriarhia Română, în iunie 1774.

Citește și: Părintele Arsenie Boca va fi canonizat sub titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”. În ce zi va fi sărbătorit

Ce tradiții se păstrează în ziua de Sf Dumitru?

În tradiția ortodoxă, se spune că anul este împărțit între vară și iarnă, Sfântul Gheorghe fiind cel care înfrunzește întreaga natură, iar Sfântul Dumitru cel care desfrunzește codrul și usucă toate plantele.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

De asemenea, se mai spune că în această zi căldura intră în pământ lăsând să iasă gerul.

Tot pe data de 27 octombrie, la sate se aprind focuri, peste care copiii sar în speranța că vor fi feriți tot anul de boli. Focul aprins se zice că ajută la alungarea fiarelor sălbatice și încălzesc morții. Odată stins focul, bărbații aruncă cărbunii arși în grădină, ca aceasta să primească puterea de a rodi.

Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, iar în această zi ciobanii pot afla cum va fi iarna. Ei își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă pe cojoc se așează o oaie neagră, înseamnă că iarna va fi una blândă, dacă se așează una albă, iarna va fi una aspră.

Pe timpuri, de ziua Sfântului Dumitru se încheiau învoieli între stăpânii oilor și ciobani la San-George, de aici și vorba românului "la San-George se încaieră câinii, iar la Samedru se sfădesc stăpânii".

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sf. Parascheva 2024: Ce riscă oamenii care se zgârcesc la bani și alimente în această zi sfântă

Tot azi se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele, iar țăranii tund coama cailor până în trei ani, pentru a avea părul frumos.

Dacă în ziua de Sf. Dumitru vremea va fi rece, se spune că va fi o iarnă blândă. Azi este bine să se dea de pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.

Conform tradiției, în ziua de Sf Dumitru nu se spală și nu se piaptănă pentru că riști să fii mâncat de lupi.