Este păcat să faci curățenie duminica? Ce ne spun preoții

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 oct 2024, 11:42

Este păcat să faci curățenie duminica

Sursa: Unsplash

Duminica este considerată de credincioși o zi de odihnă, în care treburile casnice, precum spălatul, curățenia sau cusutul nu sunt recomandate.

Biserica Ortodoxă consideră ziua de duminică o zi de odihnă, fiind ziua în care a Dumnezeu a luat o pauză de la crearea lumii. Astfel, nu este recomandat ca oamenii să facă treburi casnice pe parcursul zilei sau munci ale câmpului, însă preoții au decis să explice cu exactitate ce reprezintă un păcat și ce nu. Iată dacă este păcat să faci curățenie duminica.

E sau nu păcat să faci curățenie duminica?

Oamenii nu fac diferența între treburile absolut necesare ce pot fi realizate în seara zilei de duminică și muncile grele, precum cele ale câmpului, ce trebuie să fie evitate pe tot parcursul zilei. Preoții recomandă ca duminica să folosim prima parte a zilei pentru a ne odihni și a ne ruga, iar începând cu ora 19:00 să începem să facem treburi casnice, dar doar dacă acestea sunt absolut necesare.

Curățenia este o activitate pe care credincioșii o pot realiza în orice zi a săptămânii, astfel nu este indicat să facem curățenie duminica decât în situații deosebite, în care vin persoane importante luni dimineață în vizită. 

Citește și: Rugăciuni scurte și ușoare pentru copii mici. Cum se pot ruga cei mici

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Care sunt problemele de sănătate cu care se confruntă fratele adoptiv al Claudiei Puican? "Ne-au spus să așteptăm până la vârsta de 18 ani!”

„E important să înțelegem ce este această muncă. Iisus Hristos, Domnul nostru a dat la o parte ceea ce se numea blestemul legii. Adică înțelegerea legii în literă. Și el însuși îi ceartă pe iudei atunci când unii exagerau, și le spunea Iisus: Nu hrăniți și voi animalul în ziua de sabat (…).

Și atunci, ce înseamnă ziua Domnului, dimineața ne trezim puțin mai târziu că e duminica, zi de odihnă și mergem la biserică fraților, unde ne întâlnim cu Dumnezeu, îi dăm lui Dumnezeu timpul asta.”

, a explicat Părintele Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, potrivit doctorulzilei.ro.

Ce nu ai voie să faci duminica

În timpul în care are loc Sfânta Liturghie nu trebuie să gătim, fiind indicat ca mâncarea să fie preparată înainte cu câteva zile și duminica doar încălzită pentru a putea fi mâncată. Și cusutul reprezintă o activitate interzisă în ziua de duminică, alături de înșiratul mărgelelor pe ață, spunându-se că astfel diavolul te va pune să treci prin ele de trei ori. 

Duminică nu trebuie să tăiem lemne, păsări sau legume pentru mâncare. Femeile ce nu respectă aceste superstiții se spune că vor aduce pe lume un copil cu buza tăiată, potrivit fanatik.ro. În ziua de duminică nu este indicat să spălăm haine, decât dacă avem nevoie neapărat de acestea în ziua următoare, moment în care putem să spălăm hainele după ora 19:00.