6 si 7 ianuarie, zile libere legale pentru toți angajații din România! Când pică Boboteaza și Sfântul Ioan în 2025

Autor: Cristina Mocanu

6 si 7 ianuarie, zile libere legale pentru toți angajații din România

Sursa: pixabay.com

Data de 6 și 7 ianuarie vor fi libere legal de la stat pentru toți angajații din România, cu mici excepții. Care sunt persoanele care vor fi nevoite să lucreze în aceste zile?

În anul 2025, zilele de 6 și 7 ianuarie, care corespund sărbătorilor de Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul, vor fi zile libere legale în România. Conform legislației actuale, acestea vor fi zile libere pentru toți angajații, cu anumite excepții, în funcție de specificul activității desfășurate.

Zile libere de Boboteaza și Sfântul Ioan în 2025?

În 2025, Boboteaza (Botezul Domnului) va fi sărbătorită luni, pe 6 ianuarie, iar ziua Sfântului Ioan Botezătorul va fi marți, pe 7 ianuarie.

Aceste două zile marchează sfârșitul perioadei sărbătorilor de iarnă și sunt extrem de importante în calendarul religios creștin.

Guvernul României a decis ca și zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 să fie zile libere pentru angajații din sistemul bugetar. Acest lucru creează următoarele punți de zile libere:

- 1 și 2 ianuarie sunt zile libere legale pentru Anul Nou (miercuri și joi).

- 3 ianuarie (vineri) va fi zi liberă pentru bugetari, creând astfel o punte către weekend-ul din 4-5 ianuarie (sâmbătă și duminică).

- 6 și 7 ianuarie (luni și marți) sunt libere pentru Bobotează și Sfântul Ioan.

Pentru bugetari, anul de lucru va începe efectiv pe 8 ianuarie 2025, care este o zi de miercuri.

De asemenea, ziua de 2 mai 2025 va fi declarată liberă, creând o punte între 1 mai (Ziua Muncii) și weekend-ul 3-4 mai.

Citește și: Bugetarii vor avea parte de încă două zile libere! Lista completă a zilelor libere pentru anul 2025

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Care sunt problemele de sănătate cu care se confruntă fratele adoptiv al Claudiei Puican? "Ne-au spus să așteptăm până la vârsta de 18 ani!”

Excepții de la zilele libere

Conform mmuncii.ro, există anumite categorii de angajați care vor fi nevoiți să lucreze chiar și în aceste zile libere legale, în funcție de specificul locului de muncă:

- Personalul din unitățile care nu își pot întrerupe activitatea din cauza caracterului procesului de producție sau al specificului activității.

- Magistrații și personalul din instanțele judecătorești implicate în soluționarea proceselor programate pe 3 ianuarie și 2 mai 2025.

- Personalul implicat în operațiunile Ministerului Finanțelor, care va desfășura activități legate de încasări și plăți, inclusiv operațiuni pentru datoria publică.

- Unitățile administrativ-teritoriale, care au scadențe pentru plata împrumuturilor din privatizări pe 3 ianuarie și 2 mai 2025.

Pentru bugetari, recuperarea zilelor libere stabilite (3 ianuarie și 2 mai) se va face prin prelungirea timpului de lucru până la datele de 31 ianuarie 2025 și, respectiv, 31 mai 2025.

Aceste măsuri vor fi implementate conform planificărilor administrative stabilite de fiecare instituție publică.

Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Crăciun în 2024. Când pică sărbătoarea

6 si 7 ianuarie zile libere

 

Semnificația religioasă a Bobotezei și a Sfântului Ioan

Boboteaza (6 ianuarie) este una dintre cele mai importante sărbători creștine, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Aceasta comemorează botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului și este cunoscută și sub numele de "Arătarea Domnului" sau "Epifania". Tradițiile legate de Bobotează includ sfințirea apelor, o ceremonie specială în care preoții binecuvântează apa pentru a fi folosită în scopuri religioase.

Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie, este recunoscut ca fiind cel care a pregătit calea pentru venirea lui Iisus și cel care l-a botezat în apele Iordanului. Această zi încheie perioada sărbătorilor de iarnă și este o ocazie deosebită pentru cei care poartă numele de Ioan și derivatele acestuia.

Anul 2025 va aduce un început de an destul de generos pentru angajații din România, mai ales pentru cei din sectorul bugetar. Cu zilele de 6 și 7 ianuarie fiind libere legale și posibilele punți stabilite de guvern, mulți angajați vor avea parte de un start de an prelungit, cu mai multe zile libere. Totuși, anumite sectoare esențiale și personalul din justiție vor trebui să își continue activitatea, conform reglementărilor specifice.