Prețul apartamentelor ar urma să scadă și cu 50%: Economist „Piața imobiliară din România este într-o stare de supraîncălzire și se află pe un teren extrem de instabil”

Autor: Cristina Mocanu

Prețul apartamentelor ar urma să scadă și cu 50%

Sursa: pixabay.com

Potrivit specialiștilor, prețul apartamentelor ar urma să scadă și cu 50% în următorii doi ani.

Economistul Radu Georgescu estimează o scădere drastică a prețurilor apartamentelor din România, de până la 50% în următorii doi ani, avertizând asupra unei crize imobiliare imediate, mai severe decât cea din 2008. El consideră că piața actuală este supraevaluată și nesustenabilă.

Prețul apartamentelor ar urma să scadă cu 50%

Economistul Radu Georgescu avertizează asupra unei posibile prăbușiri a pieței imobiliare din România, prognozând o scădere a prețurilor apartamentelor cu până la 50% în următorii doi ani.

Potrivit acestuia, semnele unei crize imobiliare mult mai severe decât cea din 2008 sunt deja evidente, iar băncile se vor confrunta cu mari dificultăți. Georgescu atrage atenția că prețurile actuale ale locuințelor sunt extrem de ridicate în comparație cu veniturile oamenilor, iar creșterile din ultimele două decenii nu sunt susținute de realitatea economică.

Radu Georgescu își bazează analiza pe comparația dintre prețurile actuale ale apartamentelor și veniturile salariale din România.

„În anul 2000, mi-am cumpărat un apartament cu două camere în Drumul Taberei cu doar 6.000 de dolari, în timp ce salariul meu era de 500 de dolari. Practic, aveam nevoie de doar douăsprezece salarii pentru a achiziționa un apartament”, a explicat Georgescu pentru România TV. Această situație este complet diferită față de cea de astăzi, când același apartament a ajuns să coste 100.000
de euro, echivalentul salariului pe zece ani al unui contabil junior.

„Cum poți să spui că apartamentele din România sunt ieftine? Ce matematică este asta?”, se întreabă retoric economistul, subliniind faptul că diferența dintre creșterea prețurilor locuințelor și evoluția salariilor este enormă. Georgescu argumentează că această discrepanță nu poate fi susținută pe termen lung, iar o ajustare semnificativă a prețurilor este inevitabilă.

Citește și: Vila lui Adrian Kreiner, afaceristul din Sibiu ucis anul trecut, este scoasă la vânzare. Este una dintre cele mai scumpe proprietăți din județul Sibiu

Impactul creditelor ipotecare asupra pieței imobiliare

Georgescu susține că unul dintre principalii factori care au dus la creșterea artificială a prețurilor apartamentelor este accesibilitatea crescută a creditelor ipotecare. „În anul 2005, băncile au descoperit oul de aur – creditul ipotecar.

Au început să spună: ai economisit 2.000-3.000 de euro? Nicio problemă, îți dăm noi un credit de 30.000 de euro și îl plătești în 30 de ani. Wow, perfect. Luăm credit”, a explicat el.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Pensiile se vor recalcula după adăugarea noilor venituri! Cine va beneficia de această creștere?

Potrivit economistului, această politică de creditare agresivă a fost extrem de profitabilă pentru bănci, care încasează dobânzi considerabile pe parcursul a decenii întregi. „Ceea ce nu au spus însă băncile este că, în 30 de ani, plătești către bancă dobânzi de 60.000 de euro. Adică dublu față de prețul acelui apartament”, a precizat Georgescu. Aceasta a dus la o creștere rapidă și nesustenabilă a prețurilor imobiliare, alimentată de îndatorarea populației.

Economistul susține că piața imobiliară din România este alimentată în mare parte de tinerii care își cumpără prima locuință, de cele mai multe ori prin credite ipotecare. „Sectorul imobiliar are la bază tinerii care își cumpără prima dată o locuință. Aceștia fac credite pentru locuințe, iar banii proveniți din credite umflă bula imobiliară și cresc prețurile la apartamente”, a explicat Georgescu.

În 2008, soldul creditelor imobiliare era de aproximativ 20 de miliarde de lei. „ Acum bolovanul este de 5 ori mai mare, 110 miliarde lei”, a punctat el, subliniind dimensiunea riscului financiar în creștere. Georgescu avertizează că, în cazul în care sectorul imobiliar se prăbușește, impactul asupra băncilor va fi devastator, având în vedere că aproape 40% din portofoliile lor sunt legate de credite imobiliare.

Problema creditelor pentru dezvoltatori

Un alt semnal de alarmă tras de economist este faptul că băncile au început să reducă drastic finanțările pentru dezvoltatorii imobiliari. „Primele 5 bănci au spus stop la creditele pentru dezvoltatorii imobiliari. Dacă pică sectorul imobiliar, băncile vor avea mari probleme: 40% din sectorul bancar reprezintă credite imobiliare către persoane fizice și companii”, a declarat Radu Georgescu.

Acesta consideră că băncile vor fi forțate să facă față unor mari dificultăți financiare, în condițiile în care un număr semnificativ de credite imobiliare vor deveni neperformante. „Când primele 5 bănci opresc finanțările pentru dezvoltatorii imobiliari, înseamnă că deja se resimt efectele unei crize imobiliare iminente”, a adăugat economistul.

Citește și: Cum te poate ajuta un avocat specializat în succesiuni și imobiliare

Astfel, Radu Georgescu avertizează că prăbușirea prețurilor apartamentelor este inevitabilă și că aceasta va avea repercusiuni semnificative atât asupra pieței imobiliare, cât și asupra sectorului bancar. În opinia sa, criza imobiliară ce se apropie ar putea fi chiar mai gravă decât cea din 2008, cu efecte de lungă durată asupra economiei naționale.

„Piața imobiliară din România este într-o stare de supraîncălzire și se află pe un teren extrem de instabil. Dacă nu vor fi luate măsuri adecvate, riscăm să vedem o scădere masivă a prețurilor și probleme serioase pentru bănci”, a concluzionat Radu Georgescu, subliniind că viitorul pieței imobiliare românești depinde în mare măsură de adaptarea la noile condiții economice.