Calendar ortodox pentru ziua de 25 octombrie 2024: Rugăciunea ce le „ia o piatră de pe inimă” creștinilor ce o rostesc

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 oct 2024, 16:00

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 25 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie.

Rugăciunea ce „ia o piatră de pe inimă” pe care este bine să o rostești pe 25 octombrie!

Calendar ortodox 25 octombrie 2024

Sărbătoare 25 octombrie. Sfinții Mucenici Marcian și Martirie sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 25 octombrie în calendarul ortodox.

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie proveneau dintr-o familie nobilă, iar deși acesta era un motiv pentru care oamenii îl apreciau, locuitorii le ofereau un respect special pentru felul în care trăiau și pentru credința lor. Acestea au fost motivele pentru care Sfinții Mucenici Marcian și Martirie au fost aleși secretarii arhiepiscopului Pavel Mărturisitorul al Constantinopolului.

Deși cei doi aveau funcții înalte pentru acea perioadă, acest lucru nu i-a făcut să se îndepărteze de credința lor, astfel încât Sfântul Marcian era citeț, iar Sfântul Martirie ipodiacon.

Împăratul cetății era arian, iar acesta, împreună cu oamenii ce împărtășeau aceeași credință cu el au decis să înceapă o prigoană a credincioșilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se va desfășura evenimentul special din viața fiului. „Să se audă că e nuntă aici, în sat, că se însoară Iancu cel frumos.”

Citește și: Părintele Arsenie Boca va fi canonizat sub titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”. În ce zi va fi sărbătorit

La curtea împăratului se aflau mai mulți creștini ce și-au recunoscut credința pentru Dumnezeu, printre care și Arhiepiscopului Pavel, ce a fost exilat și ucis de către eretici. Ereticii au încercat în mai multe moduri să îi convingă pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie să renunțe la credința lor, însă fără reușită.

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie și-au mărturisit credința, motiv pentru care s-a decis ca cei doi să fie condamnați la moarte, potrivit pravila.ro. Înainte de ca trece la cele veșnică, cei doi sfinți au spus o ultimă rugăciune și și-au aplecat capetele sub sabie.

Sărbătoare 25 octombrie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Marcian și Martirie, sărbătoriți pe 25 octombrie în calendarul creștin

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părți ale sufletului, îneacă-i rogu-mă, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, întru adâncul nepătimirii; pentru că Ție, ca într-o alăută, prin omorârea trupului, să-Ți cânt cântare de biruință.
Cu totul luminându-vă cu Lumina Sfintei Treimi întotdeauna, ați ajuns a fi luminători neînșelați, Sfinților. Pentru aceasta, cu credință săvârșind astăzi prăznuirea voastră cea strălucită, luminat ne veselim.
Dorind pătimitorilor, a vedea pe Cuvântul Cel Ce a Strălucit din Fecioară pe pământ, mărturisindu-L pe El de o Ființă cu Tatăl, ați răbdat moarte silnică, cu cuget bine întărit.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Arătându-vă următori și ucenici Înțeleptului Apostol Pavel, grăitorilor de Dumnezeu, ați propovăduit pe Fiul întocmai de o cinste cu Tatăl. Pentru aceasta, fiind tăiați cu sabia, Sfinților Mucenici Marcian și Martirie, ați sfințit pământul cu vărsarea sângelui vostru, răbdătorilor de chinuri.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Zămislind pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, L-ai Întrupat, Precurată, făcându-Se Om pentru mila cea nespusă. Pentru aceasta închinându-ne Lui, cu dreaptă credință te mărim pe tine, Ceea ce ești Pricina Îndumnezeirii tuturor.