În acest moment, o plângere oficială a fost depusă la Bruxelles, iar următorul pas ar putea fi sesizarea Curții Europene de Justiție. Plângerea vizează în special pensionarii care au lucrat în condiții grele, precum în grupele I și II de muncă sau în medii speciale, precum radiații sau minerit.
Care pensie ar putea fi din nou recalculată?
Aproximativ 800.000 de pensionari nu au primit creșteri salariale, iar recalculările făcute au dus la stagnarea pensiilor acestora pentru mai mulți ani.
Conform newsweek, printre principalele nemulțumiri se numără faptul că noua lege a pensiilor nu ia în considerare anii petrecuți în condiții de muncă grele, cum ar fi exploatarea uraniului sau mineritul, și nu respectă principiul contributivității asumat prin PNRR.
Foștii angajați din aceste domenii se simt nedreptățiți și sunt de părere că legislația nu reflectă corect contribuția lor la sistemul public de pensii.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
În acest context, a fost propusă o modificare legislativă la Senat, care ar putea aduce beneficii suplimentare pensionarilor care au lucrat în condiții speciale. Această inițiativă recentă urmărește să repare inechitățile semnalate și să asigure pensii mai mari pentru cei care au muncit în condiții grele.
„Nerespectarea drepturilor obținute legal de către persoane care au lucrat în condiții speciale, condiții deosebite, în radiații, la exploatarea uraniului, grupele I și a II-a de muncă, nerespectarea principiului contributivității asumat de România prin PNRR.
Nu se ține deloc cont de legile vechi, de perioadele standard pentru persoanele care au lucrat în radiații 15-17 ani, 20 de ani în minerit.
Perioadele acestea se raportează la 25 de ani, aleasă întâmplător, fără niciun temei legal și care nu ține cont de niciun principiu al contributivității”, se arată în sesizare.