A murit Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din România. Care a fost cauza decesului

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 20 oct 2024, 10:30

Delia Budeanu a murit la vârsta de 75 de ani

Sursa: colaj (Revista Avantaje)

Delia Budeanu, una dintre cele mai îndrăgite și respectate prezentatoare de televiziune din România, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani.

Trecerea sa în neființă a fost deplânsă de foștii colegi de breaslă, dar și de publicul care a admirat-o de-a lungul anilor pentru profesionalismul și eleganța sa inconfundabilă. Delia Budeanu a murit la vârsta de 75 de ani, însă cauza decesului nu a fost făcut publică.

Citește și: Iuliana Tudor, în lacrimi! Prezentatoarea TV a vorbit despre drama care i-a marcat viața: "Mama mea..."

Delia Budeanu, una dintre cele mai emblematice figuri ale postului național

Născută pe 28 mai 1949, Delia Budeanu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în anul 1969 și a urmat o carieră strălucită ca prezentatoare de televiziune. Între anii 1970 și 1998, ea a fost crainic la Televiziunea Română (TVR), unde a devenit una dintre cele mai emblematice figuri ale postului național.

De-a lungul acestor ani, Delia Budeanu a fost una dintre cele mai apreciate prezențe pe micile ecrane, marcând perioada televiziunii din timpul regimului comunist. Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, ea a vorbit despre provocările de a lucra ca prezentator în acele vremuri, sub presiunea cenzurii și controlului autorităților.

„S ă fii crainic în perioada aceea, '70-'80, însemna o depersonalizare totală. Lucrurile stăteau aşa: în interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română.

Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte. Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie”, a mărturisit Delia Budeanu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ministrul Agriculturii a anunțat ce se va întâmpla cu prețurile alimentelor! De ce crește prețul la carnea de porc? Atenționare pentru gospodine

Gabriela Firea, mesaj emoționant după moartea Deliei Budeanu

Trecerea sa în neființă a fost deplânsă de foștii colegi de breaslă, dar și de alte persoane publice care au admirat-o de-a lungul anilor pentru profesionalismul și eleganța sa inconfundabilă.

În acest context, Gabriela Firea a transmis un mesaj emoționant pe rețelele sociale.

„S-a stins din viață un model pentru generația mea de jurnaliști și oameni de televiziune- doamna Delia Budeanu.

Am avut onoarea să-i fiu colegă, mai bine de șapte ani, în Televiziunea Română. Era de o inteligență și eleganță aparte. Nu oricine ajungea pe micul ecran înainte de Revoluție. A fost printre primele femei crainic de televiziune din țara noastră și, timp de peste 20 de ani, s-a aflat la pupitrul Televiziunii Publice. În ultimii ani, a fost o prezență discretă și nu a mai apărut atât de des în lumina reflectoarelor.
Dumnezeu să o odihnească în pace! Condoleanțe și putere familiei!
”,
a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Trupul Deliei Budeanu va fi depus duminică, la ora 16:30, la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc luni la Mănăstirea Ghighiu, conform anunțului făcut de Radio România.