Această legumă din România este considerată un superaliment pentru sănătate! Nu mulți români știu de existența și beneficiile acesteia

Autor: Bianca Vidoi

Dovleacul de ceară

Sursa: Facebook Banca de Resurse Genetice Vegetale - Buzău

Temperaturile scad continuu, iar românii caută moduri naturale prin care să își pregătească organismul pentru sezonul rece, cu ajutorul fructelor și legumelor.

Românii caută tot mai multe moduri naturale prin care să evite răcelile și gripele în perioada rece a anului, iar consumare fructelor și a legumelor se află pe primul loc. Există totuși un fruct de care nu foarte mulți români au auzit, dar este considerat de cunoscători un superaliment pentru sănătate.

Această legumă este considerat un superaliment pentru sănătate

Specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău au cultivat și cercetat „dovleacul de ceară”.

Această legumă le-a atras atenția specialiștilor prin mărimea sa impresionantă, dar și a proprietăților pe care le are. „Dovleacul de ceară” este apreciat pentru conținutul ridicat de antioxidanți pe care îl are, dar și pentru nenumăratele proprietăți nutritive deosebite pe care le-au descoperit specialiștii.

Citește și: Cât costă un kilogram de gogonele în această toamnă. Prețul legumelor pentru murături a crescut semnificativ în acest sezon

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Calitățile pe care Adriana Bahmuțeanu le-a văzut în fostul ei soț, Silviu Prigoană. “Mă gândesc la ce viață frumoasă am fi putut să avem.”

„Dovleacul de ceară” are un conținut ridicat de apă, ceea ce le vine în ajutor persoanelor ce au nevoie de hidratare. Această legumă are și un număr scăzut de calorii, astfel poate fi integrat cu ușurință în dietele persoanelor ce își doresc să slăbească. Acest nou fruct este „bogat în fibre, ajută digestia și oferă sațietate, iar vitaminele și mineralele, precum vitamina C și potasiul, întăresc imunitatea și susțin sănătatea inimii.

În plus, datorită antioxidanților și efectelor diuretice, ajută la detoxifiere și menține echilibrul organismului.”, au explicat cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pe Facebook

„Dovleacul de ceară” poate rezista un an fără a fi pus în frigider

„Dovleacul de ceară” este unic datorită stratului de ceară pe care îl are, ceară ce ajută fructul să fie depozitat până la un an de zile fără a fi pus în frigider.

Ceara cu care este acoperit „dovleacul de ceară” este naturală și este ușor de observat din cauza culorii albe pe care o are. 

Acest strat subțire de ceară naturală protejează fructul de agenți patogeni și ajută fructul să rămână proaspăt pentru o perioadă foarte lungă de timp. „ Vorbim de o ceară de puritate foarte mare, o pruină naturală care protejează fructul de agenți patogeni.

Acest strat face posibilă păstrarea fructului pe termen lung ”, a explicat Costel Vânătoru, cercetător la BRGV Buzău, potrivit click.ro.

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău au denumit acest soi „Record”, datorită dimensiunilor sale impresionante, fructele ajungând la 20 de kilograme. Din cauza numărului crescut de kilograme al „dovleacului de ceară”, cultivatorii vor avea nevoie de o susținere specială pentru a preveni ruperea vrejurilor sub greutatea acestora.