Aceste ferme de blănuri vor fi interzise în România! Decizia a fost votată în Camera Deputaților

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 oct 2024, 10:11

Aceste ferme de blănuri vor fi interzise în România

Sursa: freepik

Marți, 22 octombrie 2024, Camera Deputaților a decis ca anumite ferme din România să fie interzise.

Camera Deputaților a decis marți, 22 octombrie 2024, ca fermele ce cresc anumite animale să fie interzise începând cu anul 2027, în cazul în care acestea sunt folosite în scopuri comerciale. Iată ce ferme de blănuri vor fi interzise în România.

Aceste ferme de blănuri vor fi interzise în România

Ziua de marți, 22 octombrie 2024, a fost una decisivă pentru persoanele ce au ferme de șinșila sau nurcă.

Camera Deputaților a votat în această zi pentru interzicerea creșterii, capturării intenționate, dar și uciderea acestor animale pentru un scop comercial, precum realizarea articolelor vestimentare din blana lor.

217 voturi au aprobat această lege, în timp ce 6 persoane au fost împotriva deciziei și 7 au decis să se abțină din a vota. Legea o să intre în vigoare în prima zi a anului 2027, astfel încât muncitorii în fermele de blană de șinșila sau nurcă să aibă timp să își găsească un alt loc de muncă, dar și patronii să își poată duce la bun sfârșit toate

afacerile în care s-au angajat.

Citește și: Invazie de urși pe Transfăgărășan: Numărul apelurilor de urgență s-au dublat în ultima perioadă din cauza incidentelor

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”

O perioadă de tranziție de 2 ani de zile este soluția potrivită pentru fermele de animale de blană din România. Concret, de la promulgarea legii și până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile.

O perioadă de tranziție este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deținătorii fermelor să aibă timp pentru a-și lichida afacerile.

În același timp, angajații acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor.”, se regăsește în motivarea amendamentului care amână cu doi ani interzicerea acestor ferme, potrivit romaniatv.net.

Mai sunt permise doar două cicluri complete de producție

La data de 1 ianuarie 2027 va intra în vigoare legea împotriva creșterii, capturării intenționate, dar și uciderea în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă, iar până atunci mai sunt permise două cicluri complete de producție a blănurilor.

În cele aproximativ 24 de luni, proprietarii vor putea completa două cicluri de producție, rămânându-le astfel câteva luni pentru „parcurgerea tuturor etapelor juridice și practice care presupun desființarea respectivelor ferme.”

De altfel, angajații fermelor de șinșila și de nurcă pot să caute un alt loc de muncă în cele aproximativ 24 de luni puse la dispoziție, dar și să urmeze cursuri de recalificare profesională, dacă este necesar.

România va fi astfel cea de-a 22 țară din Uniunea Europeană ce a decis să interzică creșterea animalelor în scop comercial, mai exact pentru blana acestora.