Pâinea se scumpește. Cât va ajunge să coste o franzelă din ianuarie 2025

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 oct 2024, 10:33

Prețul pâinii se majorează începând cu luna ianuarie 2025

Sursa: pexels.com

Pâinea, cel mai consumat aliment din România, urmează să se scumpească. Cât va ajunge să coste o franzelă

Prețul pâinii, unul dintre alimentele de bază pentru români, a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile vor continua în lunile următoare. Producătorii pun aceste majorări pe seama creșterii costurilor cu materiile prime și energia.

Se majorează prețul pâinii

Prețul unuia dintre cele mai consumate alimente de bază din România, pâinea, a crescut semnificativ în ultima perioadă. Acest produs esențial, prezent zilnic pe mesele românilor, a înregistrat o majorare de prețuri de 3-5% conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), iar perspectivele pentru următoarele luni nu sunt deloc îmbucurătoare.

Potrivit informațiilor furnizate de evz.ro, până la sfârșitul lunii ianuarie, o nouă majorare de prețuri, de până la 10%, este așteptată, ceea ce va face ca o franzelă, cel mai ieftin sortiment de pâine, să coste aproximativ 1,6 lei față de 1,5 lei, cât este în prezent.

Producătorii din industria de panificație pun aceste creșteri de preț pe seama mai multor factori care au afectat costurile de producție.

Cel mai important dintre acești factori este scumpirea grâului, principala materie primă utilizată pentru fabricarea pâinii. În perioada 1 iulie – 8 septembrie, România a devenit cel mai mare exportator de grâu moale din Uniunea Europeană, cu 1,72 milioane de tone exportate. Însă, pe măsură ce cererea pentru grâu a crescut, prețul acestuia a urmat o traiectorie ascendentă, atingând 226 de euro pe tonă în luna septembrie, față de 194 de euro în august.

Aceste majorări de preț ale grâului afectează direct producătorii de pâine, care se confruntă și cu alte creșteri de costuri legate de energie, combustibil și transport, necesare pentru susținerea procesului de producție și distribuție. Costurile ridicate la nivelul întregului lanț de aprovizionare sunt transferate în final consumatorilor, ceea ce explică de ce pâinea și alte produse de panificație sunt mai scumpe în prezent.

Specialiștii avertizează că scumpirile nu se vor opri aici.

Deși rata inflației a înregistrat o ușoară scădere, economiștii explică faptul că acest lucru nu înseamnă neapărat o reducere a prețurilor, ci doar o temperare a ritmului de creștere. Astfel, în prima lună a anului 2025, este posibil ca prețurile la pâine să crească și mai mult, ca urmare a presiunilor economice exercitate asupra producătorilor.

„Până la sfârșitul lunii ianuarie, prețul unei franzele ar putea să depășească 1,6 lei, pe fondul creșterii costurilor cu materiile prime și energia”, a declarat un reprezentant al Asociației Naționale a Panificatorilor.

Acesta a mai adăugat că scumpirile la grâu și alte cereale vor continua să influențeze prețurile la produsele de panificație în viitorul apropiat, mai ales dacă vremea nefavorabilă sau alte condiții externe afectează recoltele din 2024.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”

Ce spun producătorii?

Panificatorii români consideră că scumpirea grâului este principala cauză a creșterii prețurilor la pâine. În același timp, ei atrag atenția că nu doar grâul este responsabil pentru aceste majorări, ci și alte costuri asociate producției. „Prețul energiei electrice și al gazelor naturale a crescut semnificativ, la fel și costurile pentru transport și logistică. Toate acestea se adaugă la costul final al produsului”, a explicat un producător de pâine din Constanța.

Citește și: Această legumă din România este considerată un superaliment pentru sănătate! Nu mulți români știu de existența și beneficiile acesteia

De asemenea, producătorii avertizează că dacă situația nu se va îmbunătăți, costurile cu materia primă și energia vor continua să crească, iar consumatorii vor resimți din plin aceste scumpiri în prețurile de la raft.

Alte alimente de bază afectate de scumpiri

Pe lângă pâine, și alte produse de bază, cum ar fi laptele și produsele lactate, au înregistrat creșteri de preț în această perioadă. Scumpirile au fost generate de seceta din vara anului 2023, care a afectat producția de furaje și, implicit, sectorul lactatelor. Prețul laptelui la poarta fermei a crescut cu până la 30%, ceea ce a determinat furnizorii să majoreze prețurile pentru smântână, iaurt, brânză topită și alte produse lactate.

În iulie, litrul de lapte se vindea cu aproximativ 2 lei, însă până în octombrie, prețul a crescut cu un leu, ajungând la 3 lei pe litru. Experții estimează că prețul laptelui va crește în continuare, cu o posibilă majorare de 15-20% în lunile următoare. Ionuț Lupu, directorul Asociației HolestinRo, a avertizat că aceste scumpiri sunt inevitabile, având în vedere costurile ridicate cu furajele și laptele spot, care deja se vinde la prețuri mai mari.

Citește și: Cum poți achiziționa bilete ieftine de avion! 4 trucuri de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi un bilet de avion

Taxe și prețuri mai mari din 2025

Privind spre viitor, economiștii avertizează că scumpirile vor continua și în 2025, în special dacă guvernul României va crește taxele și impozitele pentru a acoperi deficitul bugetar. „Începând din 2025, antreprenorii vor transfera toate costurile suplimentare asupra consumatorilor. Acest lucru va duce la creșteri de prețuri generalizate”, a declarat Radu Ciobanu, profesor de economie.

Deși Banca Națională a României a încercat să controleze inflația prin politici monetare, economiștii cred că măsurile actuale vor avea efecte limitate. În plus, o eventuală plafonare a adaosului comercial pentru produsele procesate în România, propusă de ministrul Agriculturii, ar putea avea efecte contrare, ducând la creșteri suplimentare de prețuri la raft, în cazul în care măsura va fi aplicată pe termen lung.

Românii se confruntă deja cu scumpiri semnificative la alimentele de bază, cum ar fi pâinea și produsele lactate, iar prognozele pentru viitor nu sunt optimiste. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, prețul pâinii va crește cu până la 10%, iar alte produse alimentare vor înregistra, de asemenea, majorări semnificative. În acest context, consumatorii vor trebui să se pregătească pentru un Crăciun mai scump și pentru un an 2024 marcat de noi creșteri de prețuri.