Costurile pentru încălzirea locuințelor cu lemne în România au crescut considerabil în iarna 2024-2025, afectând milioane de gospodării. Cu o iarnă geroasă prognozată, prețul lemnelor devine o povară financiară majoră pentru mulți români.
Cât a ajuns să coste un metru cub cu lemne în 2025?
Costurile pentru încălzirea locuințelor cu lemne în România au crescut semnificativ în pragul iernii 2024-2025, punând presiune financiară pe cele aproximativ trei milioane de gospodării care încă depind de acest tip de combustibil.
În prezent, potrivit informațiilor furnizate de evz.ro, prețul unui metru cub de lemne variază semnificativ în funcție de regiune.
Prețurile sunt de aproape două ori mai mari față de anii precedenți
Majorarea prețurilor pentru lemne nu este o surpriză, având în vedere că în ultimii ani, prețurile au crescut treptat. În prezent, prețurile sunt de aproape două ori mai mari față de acum câțiva ani.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Pentru locuitorii din zonele montane sau rurale, încălzirea cu lemne rămâne una dintre puținele soluții viabile, dat fiind că accesul la rețelele de gaze naturale sau alte surse de energie este limitat sau inexistent. În plus, multe gospodării din aceste regiuni nu sunt conectate la rețelele de energie centralizată, iar costurile pentru a face acest lucru ar fi și mai mari decât cele pentru achiziționarea lemnelor de foc. Astfel, dependența de lemne pentru încălzire devine o necesitate, chiar dacă acest lucru implică cheltuieli mari și dificultăți financiare pentru mulți români.
Problema creșterii prețurilor la combustibilul pentru încălzire nu afectează doar cei care se bazează pe lemne. Cei care folosesc centrale pe gaz, de exemplu, se confruntă și ei cu facturi tot mai mari. Asociația Energia Inteligentă estimează că, în cazul apartamentelor cu două camere, facturile la gaz pentru iarna 2024-2025 vor varia între 700 și 900 de lei pe lună, o altă povară financiară importantă pentru mulți consumatori. Deși gazele naturale reprezintă o alternativă mai comodă pentru locuitorii din zonele urbane, prețurile ridicate la energie în general fac ca încălzirea să devină o provocare financiară indiferent de sursa de combustibil.
În concluzie, în pragul iernii 2024-2025, costurile pentru încălzirea locuințelor cu lemne au crescut semnificativ, afectând milioane de gospodării din România. În contextul unei ierni care se anunță friguroase și cu precipitații abundente, cei care depind de lemne pentru încălzire vor trebui să cheltuie sume considerabile, uneori ajungând la 5.000 de lei pe sezon. Această situație reflectă nu doar creșterea prețurilor la lemne, ci și dificultățile generale cu care se confruntă consumatorii de energie în România, indiferent de sursa folosită pentru încălzire.