Ora de iarnă 2024: Cum va afecta trecerea la ora de iarnă mersul trenurilor CFR. Programul complet

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 24 oct 2024, 08:51

Începând de duminică, 27 octombrie 2024, transportul feroviar de pasageri va trece la ora Europei de Est, cunoscută și ca „ora de iarnă”

Sursa: PixaBay

Ora de iarnă 2024. Trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar aceasta va avea consecințe și asupra programului trenurilor CFR. Iată cum se prezintă situația.

Ora de iarnă 2024. Începând de duminică, 27 octombrie 2024, transportul feroviar de pasageri va trece la ora Europei de Est, cunoscută și ca „ora de iarnă”. 

Citește și: Sâmbătă noaptea se dă ceasul înapoi! Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2024

Ora de iarnă 2024. Cum va fi afectat mersul trenurilor CFR

CFR Călători anunță că, începând cu duminică, 27 octombrie 2024, transportul feroviar de pasageri va trece la ora Europei de Est, cunoscută și ca „ora de iarnă”.

Astfel, la ora 4:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, devenind ora 3:00.

Această schimbare nu va afecta mersul trenurilor aflat deja în vigoare. Trenurile care circulă după ora 4:00, conform orei de vară, vor opri în stațiile stabilite și vor aștepta până la ora de plecare, conform noului program. De asemenea, trenurile care se apropie de destinația finală își vor continua traseul fără întreruperi.

În țările vecine, tranziția la ora de iarnă se va face tot pe 27 octombrie, astfel că trenurile internaționale vor circula conform noului orar în toate stațiile de frontieră.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern

„În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale”, transmite compania.

Ce se întâmplă atunci când trecem la ora de iarnă

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, România va trece la ora de iarnă, iar ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel încât ora 4:00 devine ora

3:00. Această schimbare face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din an, având 25 de ore în loc de 24.

Tranziția marchează încheierea orarului de vară și revenirea la ora standard a României, când diferența față de Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, revenind de la GMT+3 la GMT+2.

Schimbarea la ora de iarnă poate influența destul de mult bioritmul uman.

Deși la prima vedere ne oferă o oră în plus de somn, cercetările indică faptul că acest beneficiu este de scurtă durată. Adaptarea la noul program poate genera tulburări de somn, oboseală, iritabilitate, stres crescut și dificultăți de concentrare.

Un studiu din 2012, efectuat pe un eșantion de peste 3.000 de adulți din Marea Britanie, a arătat că schimbarea la ora de iarnă afectează negativ calitatea somnului pe termen lung, chiar dacă inițial pare să ofere un plus de odihnă.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.