Pe ce dată este sărbătorit Halloween-ul 2024: De ce se dau dulciuri și ce trebuie să eviți să faci în cea mai înfricoșătoare noapte din an

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 oct 2024, 14:35

Pe ce dată este sărbătorit Halloween-ul 2024

Sursa: pexels.com

Ce nu este bine să faci în noaptea de Halloween și pe ce dată se sărbătorește aceasta?

Halloween-ul din 2024 va fi sărbătorit, ca în fiecare an, pe 31 octombrie. Această zi este marcată de tradiții, superstiții și obiceiuri care s-au răspândit din cultura celtică în întreaga lume. Deși în România nu are o vechime la fel de mare ca în SUA sau Irlanda, Halloween-ul a câștigat rapid popularitate, devenind o ocazie specială de a petrece și de a oferi dulciuri copiilor care merg la colindat.

Originea Halloween-ului și semnificația datei de 31 octombrie

Halloween-ul își are originea în sărbătoarea celtică Samhain, un festival care marca sfârșitul verii și începutul iernii. Celții credeau că în noaptea de 31 octombrie, granița dintre lumea celor vii și cea a morților se deschidea, iar spiritele reveneau pe Pământ. Pentru a se proteja de aceste spirite, oamenii se deghizau în monștri și ieșeau pe străzi pentru a face zgomot, sperând să le alunge.

Această tradiție a fost adusă în America de imigranții irlandezi, unde a evoluat într-o sărbătoare națională. În prezent, Halloween-ul este o sărbătoare populară, plină de distracție, costume, parade și, desigur, trick-or-treat.

De ce se dau dulciuri de Halloween?

O tradiție binecunoscută de Halloween este oferirea de dulciuri copiilor care colindă din casă în casă spunând celebra întrebare „Trick or Treat?”. Aceasta obicei are rădăcini în vechile tradiții celtice și europene, când oamenii dădeau ofrande alimentare pentru a potoli spiritele și a le asigura protecția.

Pe măsură ce Halloween-ul a evoluat, oferirea de dulciuri a devenit un simbol al generozității, iar copii mascați primesc bomboane și alte bunătăți în schimbul promisiunii că nu vor face farse.

Ce să eviți să faci în noaptea de Halloween

Noaptea de Halloween este plină de superstiții, iar unele obiceiuri sunt considerate ghinion sau periculoase. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le eviți în această noapte:

- Nu te întoarce dacă auzi pași în spatele tău. Se spune că este un spirit venit să te ia cu el.

- Nu lăsa casa nepregătită. Aprinde o lumânare în dovleac pentru a ține spiritele rele la distanță.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se va desfășura evenimentul special din viața fiului. „Să se audă că e nuntă aici, în sat, că se însoară Iancu cel frumos.”

- Evită să refuzi copiii care vin la colindat. Conform tradiției, dacă nu le oferi dulciuri, te poți aștepta la farse neplăcute.

- Nu ignora prezența unui liliac. Superstițiile spun că dacă un liliac intră în casă în noaptea de Halloween, ar putea fi un semn al prezenței spiritelor.

- Nu stinge toate luminile. Spiritele sunt atrase de întuneric, așa că păstrarea unor lumini aprinse este o măsură preventivă.

Citește și: Cum să organizezi o seară de Halloween memorabilă acasă- Idei și sfaturi

Tradiții și obiceiuri populare de Halloween

În România, Halloween-ul a devenit o sărbătoare adaptată, prilej de distracție pentru copii și adulți. În magazine găsești o mulțime de costume, măști și accesorii înfricoșătoare. Totodată, dovleacul sculptat, cunoscut și sub numele de „Jack-o’-Lantern”, este un simbol nelipsit, fiind menit să alunge spiritele malefice.

Deși românii nu respectă toate tradițiile originale ale Halloween-ului, sărbătoarea a devenit o ocazie perfectă pentru petreceri costumate, parade tematice și mâncăruri „înfricoșătoare” pregătite în bucătării.

Citește și: Top 13 cele mai bune filme horror în funcție de rating-ul IMDB: Filmul care nu te va lăsa să dormi după ce îl urmărești

Astfel, Halloween-ul din 2024 va fi sărbătorit pe 31 octombrie, o dată marcată de tradiții vechi și superstiții interesante. Oferirea de dulciuri copiilor care colindă este una dintre cele mai populare practici, iar pentru cei care doresc să respecte tradițiile, e bine să fie pregătiți cu bomboane și să urmeze câteva reguli simple pentru a se bucura de o noapte fără ghinioane.

Această sărbătoare a devenit tot mai populară în România, oferind atât celor mici, cât și celor mari, ocazia de a se distra și de a se deghiza în creaturi înfricoșătoare.