Fiecare mașină din România trebuie să aibă Inspecția Tehnică Periodică realizată pentru a circula pe drumurile publice din România, iar legislația menționează perioada exactă în care șoferii pot circula cu ITP expirat.
Cât timp poți circula cu ITP expirat?
Inspecția Tehnică Periodică este obligatorie pentru mașinile ce circulă pe drumurile publice din România, indiferent dacă această inspecție a fost realizată în România sau în străinătate.
În funcție de vechimea unei mașini, Inspecția Tehnică Periodică trebuie să fie realizată în perioade diferite. Pentru mașinile noi, Inspecția Tehnică Periodică se realizează la 3 ani de la momentul achiziției, în timp ce pentru mașinile ce au o vechime între 3 și 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică se va realiza la fiecare doi ani.
Ce amendă riscă șoferii pentru ITP expirat
Șoferii ce sunt prinși de către autorități cu ITP expirat riscă să primească două amenzi, nu doar una. Prima amendă este oferită pentru conducerea autoturism fără ITP valabil, urmând ca cea de-a doua amendă să fie pentru conducerea unei mașini cu înmatriculare suspendată.
Șoferii riscă să le fie reținute talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini, dar și să primească amenzi usturătoare.Amenda pentru șoferii ce au ITP expirat și circulă pe drumurile publice din România este cuprinsă între 9 și 20 de puncte, iar în cazul în care s-a suspendat înmatricularea vehiculului, atunci amenda ajunge la numărul maxim de puncte, mai exact 20. În 2024, punctul de amendă este în valoare de 165 de lei, astfel încât amenda maximă poate ajunge la 6.600
de lei pentru șoferii ce circulă cu ITP expirat.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Cum poţi verifica online dacă ţi-a expirat rovinieta?
Pentru a își reînnoi Inspecția Tehnică Periodică expirată, șoferii trebuie să aducă mai multe documente la stația de verificare autorizată RAR sau la unitatea RAR, mai exact:
- Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație
- Actul de identitate al conducătorului auto – original
- Polița RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă– original
- Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original, potrivit antena3.ro.