Granturi pentru IMM-uri în 2024 – în ce sectoare economice se acordă și cum le poți accesa

Author: Lavinia Medrea

Firmele mici și mijlocii din România pot accesa fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea activităților, respectiv granturi IMM.

Printre sectoarele de interes unde astfel de alocații bănești sunt oferite se numără cel agricol, cel al inovației, HORECA, educație și chiar inteligență artificială.

Dacă ai un business și vrei să te dezvolți cu ajutorul unei finanțări nerambursabile, acest articol ar putea să te ajute și să te impulsioneze pe viitor.

Cine poate obține granturi IMM și ce condiții trebuie respectate

  • Finanțare nerambursabilă în sectorul agricol

Produsul intern brut în România este susținut în mare procentaj de sectorul agricol. Firmele mici și mijlocii din acest important sector pot beneficia de susținere financiară nerambursabilă prin granturile IMM oferite de stat. Tinerii fermieri pot accesa fonduri nerambursabile începând cu 70.000 de mii de euro, dacă au cel puțin 18 ani, studii superioare sau formare profesională în domeniul agricol.

Participarea în acest program dedicat firmelor mici și mijlocii înregistrare în domeniul agricol este gratuită, însemnând că nu este nevoie de o finanțare inițială pentru a prezenta un proiect. Despre granturi IMM 2024 dedicate agricultorilor poți afla mai multe și accesând articolul de pe blogul Pluxee.ro.

  • Granturi IMM pentru integrarea AI

Inteligența artificială a căpătat foarte multă notorietate în ultimii ani și se regăsește în diverse domenii economice de interes. Sunt companii care preferă mai degrabă folosirea programelor de inteligență artificială în schimbul forței de muncă umană.

În sectorul producției, de exemplu, inteligența artificială poate fi destul de ușor implementată și poate fi cheia succesului pentru mulți deținători de întreprinderi mici și mijlocii din România. Există finanțări nerambursabile în acest sens care pot susține dezvoltarea activităților economice cu ajutorul implementării inteligenței artificiale.

  • Susținere financiară pentru sectorul construcțiilor

Blocajul în domeniul construcțiilor a fost de multă vreme depășit în România. Cei care au îndrăznit să-și deschidă orizonturile în acest sector nu au avut decât de câștigat în ultimii ani. De altfel, antreprenorii care își desfășoară afacerile în construcții pot accesa 100.000 de euro ca finanțare din partea statului român pentru dezvoltarea activităților în acest domeniu. Printre criteriile de eligibilitate se pune destul de mult accent pe sustenabilitate și modernizare în afaceri.

  • Granturi IMM pentru inovație

România se aliniază cu multe țări europene în ceea ce privește inovația și digitalizarea. Însă cum este loc de mai mult și mai bine, autoritățile consideră că granturile IMM pot fi soluții optime pentru o mai mare dezvoltare în aceste domenii de interes.

Autoritățile alocă în jur de 46,6 milioane de euro pentru susținerea firmelor mici și mijlocii care activează în cercetare, inovație și digitalizare. Ceea ce este important de precizat în acest caz este faptul că o parte din acest buget provine de la Uniunea Europeană, iar întreaga suma este disponibilă spre accesare până în 2027.

Așadar, dacă afacerea ta se regăsește în sectoarele prezentate în acest articol, te-ai putea gândi la o susținere financiară pentru dezvoltarea activităților tale în viitor. Granturile IMM sunt soluții la îndemână pentru antreprenorii care vor să devină o concurență pe piață și, de ce nu, o forță în sectorul economic în care activează.