UPDATE: Guvernul a creat o celulă de criză pentru românii din regiunile afectate
La ora 15:00 a fost convocată o întâlnire între Marcel Ciolacu, premierul României și miniștrii și reprezentanții instituțiilor guvernamentale din România ce îi pot ajuta pe românii afectați de inundațiile din Spania. Această convocare caută soluții pentru românii din Spania ce au fost afectații de inundațiile puternice ce au avut loc.
La această întâlnire au fost prezenți miniștrii Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, Sănătății, Alexandru Rafila, Transporturilor, Sorin Grindeanu, reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Departamentului pentru Situații
Guvernul României, alături de Ministerul Afacerilor Externe se află în strânsă legătură cu Ambasada României la Madrid și Consulatul României la Castellón de la Plana pentru a se verifica informațiile privind dispariția a celor 22 de cetățeni de naționalitate română.
Spania a rămas înmărmurită în fața inundațiilor devastatoare ce au avut loc în urma furtunilor puternice ce au avut loc în Valencia și nu numai.
Cel puțin 22 de români au fost dați dispăruți în urma inundațiilor
Inundațiile din Spania i-au luat prin surprindere pe locuitori, ce nu au știut unde să se adăpostească în fața viiturilor. În regiunea Valencia se află a doua cea mai mare comunitate de români din Spania, regiune ce a devenit „acasă” pentru aproximativ 100.000
de români. Valencia a devenit de nerecunoscut după viitura ce a avut loc, iar inundațiile puternice au luat pe sus case, mașini, copaci și oameni.22 de români au fost dați dispăruți în urma inundațiilor, prietenii și rudelor acestora fiind îngrijorați de ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu ei în urma inundațiilor din Spania. Autoritățile spaniole, cât și cele române, încearcă să caute românii dispăruți în inundațiile ce nu au avut milă.
"Reprezentanții consulatului verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a unor cetățeni români. În acest sens, oficiul consular a notificat autoritățile spaniole", a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt MAE, potrivit observatornews.ro.
Există persoane ce au imortalizat momentele devastatoare din Valencia, dar și din localitățile apropiate, iar în filmările postate pe rețele sociale se pot observa persoane luate pe sus de viitură care se roagă pentru a fi salvați din valurile pline de noroi.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?
Circulația este oprită în Valencia
Circulația se realizează tot mai greu în Valencia, deoarece viitura puternică a rupt autostrada și a distrus patru poduri ce făceau legătura între localitățile vizate de inundații. Direcția Generală de Trafic a anunțat restricționarea totală a circulației pe A-3 în Requena, Chiva și Ribarroja de Turia, în ambele sensuri. Întreruperi ale circulației sunt puse în aplicare și pe A-7 în Picassent spre Alicante și pe mai multe drumuri secundare. Traficul este blocat din cauza inundațiilor din Spania și pe A-3, în special în tronsonul Minglanilla.
Oamenii au început să fie foarte îngrijorați de barajul Forata, fiind temători că nivelul apei ar putea să crească și să producă și mai multe inundații, însă președintele Generalității, Carlos Mazón, i-a asigurat că barajul nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, oamenii sunt încurajați să se adăpostească în locuri înalte.
„Situația de la rezervor s-a stabilizat. Nu există niciun pericol”, a explicat Carlos Mazón, potrivit ziarulromanesc.es.
Oamenii caută disperați ajutorul pe rețelele sociale
Rețelele sociale au rămas singura speranță a persoanelor luate prin surprindere de inundațiile din Spania. În disperarea de a căuta ajutorul cât mai rapid, oamenii scriu mesaje emoționante pe rețelele sociale. Captivi în propriile case, locuitorii zonelor afectate de inundații cer ajutorul în orice formă, din cauza dificultăților de a contacta serviciile de urgență.
„Avem nevoie de ajutor, sună oriunde poți. Fratele meu, mama și cu mine suntem blocați acasă”, se arată în unul din mesajele de pe rețelele sociale. Într-un alt mesaj, un tânăr ce locuiește în Horno de Alcedo, Valencia, povestește cum familia sa a pierdut tot ceea ce au muncit, casa în care sunt captivi fiind inundată la primul etaj, neputând să ajungă pe acoperiș.
Ce a cauzat ploaia puternică din Valencia?
Inundațiile din Spania au atras atenția specialiștilor asupra diferențelor dintre aerul cald și aerul rece. În momentul în care cele două valori diferite s-au suprapus sau întâlnit au rezultat precipitații puternice. Acest fenomen era cunoscut sub denumirea de picătură rece, însă acum denumirea tehnică este DANA, care înseamnă Depresie Izolată de Nivel Superior.
Fluxul polar s-a deplasat spre sud, ducând temperaturi de până la -23 de grade Celsius în zonele calde, iar în momentul în care s-au întâlnit cele două mase de aer de diferite temperaturi s-a provocat o instabilitate atmosferică profundă. La realizarea acestui fenomen a participat și curentul de vânt de est foarte umed și cald ce s-a resimțit în Spania. „Diferența de temperatură dintre vântul de est și masa de aer rece provoacă fenomenul convectiv cu ploi intense”, a explicat Juanjo Villena, meteorolog Meteored.
Furtuna ce a făcut ravagii în Valencia se îndreaptă acum spre nord-estul Spaniei. Premierul Spaniei a anunțat o avertizare portocalie în Andaluzia, dar şi în comunitatea Valenciană, în Aragon, în Castilla şi Leon, în Cataluna, Navrro, Rioja, locuri în care locuitorii trebuie să se pregătească pentru situații similare cu cele din Valencia.