Ce este „Bestia din Est” și când va ajunge în România. Meteorologii anunță o scădere drastică a temperaturilor

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 01 nov 2024, 16:56

Meteorologii anunță că noiembrie va fi o lună mai rece decât în mod obișnuit

Sursa: pexels.com

După o toamnă neobișnuit de caldă, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius în multe regiuni ale țării, România se pregătește pentru o schimbare drastică a vremii.

Meteorologii anunță că noiembrie va fi o lună mai rece decât în mod obișnuit, cu temperaturi mai scăzute și primele semne de iarnă. Se preconizează că acest sezon rece va veni mai devreme decât în anii anteriori.

Citește și: Ninsoare în noiembrie! Care sunt cele 13 zile în care va ninge în România! Meteorologii EaseWeather au anunțat pe ce dată va începe să ningă și care sunt zonele vizate

Cauza schimbării vremii: „Bestia din est” aduce aer rece

În ultima perioadă, România, la fel ca o mare parte din Europa, s-a aflat sub influența unui anticiclon uriaș. Acesta a generat o vreme neobișnuit de caldă și stabilă, aproape lipsită de precipitații. Însă o masă de aer rece de origine siberiană, cunoscută sub denumirea de „Bestia din est”, se pregătește să își facă simțită prezența și în țara noastră.

Această masă de aer rece a adus deja ninsori în mare parte din Rusia și, conform celor mai recente modele meteorologice internaționale, precum ECMWF și GFS, va avansa treptat către vestul Europei.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc personal! "Am văzut câteva chestii pe internet mai neplăcute. Nu mă privește pe mine personal."

În primele zile ale lunii noiembrie, masa de aer rece va începe să pătrundă în estul României, în special în zona Moldovei. În această regiune, temperaturile maxime nu vor mai depăși 7-8 grade Celsius. În contrast, sudul și vestul țării vor beneficia de o vreme mai blândă, cu temperaturi care pot ajunge la 15-16 grade Celsius. Pe măsură ce aerul rece avansează, întâlnirea sa cu aerul cald va produce precipitații, inițial sub formă de ploaie.

Când vor cădea primele ninsori în România

După data de 10 noiembrie, se așteaptă să apară primele ninsori, în special în Carpații Orientali și de Curbură, urmând ca fenomenul să se extindă și în Moldova. De asemenea, meteorologii anunță că vântul se va intensifica, ceea ce va contribui la senzația de frig accentuată în majoritatea regiunilor țării.

Citește și: Ce este DANA, fenomenul extrem care a produs inundațiile din Spania. Aceste tipuri de furtuni izolate sunt determinate de schimbările climatice

De asemenea, meteorologii anunță posibilitatea formării unui ciclon în Marea Mediterană. Dacă acest ciclon va avansa spre România, după data de 15 noiembrie am putea asista la ninsori abundente și chiar la viscol în anumite zone. Această situație ar putea aduce o iarnă mai devreme decât de obicei și cu episoade de vreme severă.