Duminică, 3 noiembrie 2024, vulcanul Lewotobi Laki-Laki, aflat în estul Indoneziei a erupt duminică aproape de miezul nopții. Lava, cenușa și rocile aruncate în timpul erupției au ucis 10 persoane și au afectat șase sate aflate în apropierea vulcanului ce a erupt. Mai mult de atât, cel mai apropiat aeroport a fost închis temporar.
Un aeroport s-a închis din cauza erupției!
În dimineața zilei de luni, autoritățile au început să evacueze locuitorii aflați în satele din apropierea vulcanului Lewotobi Laki-Laki, pe o distanță de 20 de kilometri.
Oficialii au anunțat că duminică, 3 noiembrie 2024, vulcanul Lewotobi Laki-Laki, situat pe insula Flores a erupt în jurul orei 23:57. În acel moment a putut fi observată lava roșie ce curgea din vulcan, alături de cenușă și roci. La scurt timp după erupția vulcanului Lewotobi Laki-Laki, curentul a fost întrerupt, iar locuitorii au început să se panicheze, a explicat Hadi Wijaya, un purtător de cuvânt al Centrului de Vulcanologie şi Mitigare a Riscurilor Geologice (PVMBG), potrivit reuters.com.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele
10 persoane au decedat din cauza erupției vulcanului Lewotobi Laki-Laki
Până luni dimineață s-a anunțat decesul a 10 persoane Se colectează informații suplimentare cu privire la numărul victimelor și a pagubelor. Se crede că nenumărate persoane se află sub ruinele caselor, astfel este așteptat ca numărul victimelor să craescă.
În următoarea perioadă sunt așteptate inundații și fluxuri de lavă rece, motiv pentru care s-a declarat stare de urgență pentru următoarele 58 de zile.
10.000 de locuitori aflați în districtul Wulanggitang, mai exact în satele Pululera, Nawokote, Hokeng Jaya, Klatanlo, Boru și Boru Kedang au fost evacuați din casele lor.Una dintre cele 10 victime ale erupției vulcanului Lewotobi Laki-Laki a fost o călugăriță din satul Hokeng, în timp ce o alta a fost dată dispărută, a anunțat Agusta Palma, directorul Fundației Sfântul Gabriel, fundație ce supraveghează mănăstirile.
„Călugărițele noastre au fugit panicate sub o ploaie de cenușă vulcanică în întuneric”, a spus Agusta Palma, potrivit abc3340.com.