Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 13 noiembrie 2024: Ce trebuie să facem pentru a ne feri de ghinion?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 nov 2024, 18:55

Sfântul Ioan Gură de Aur

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 13 noiembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 13 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 13 noiembrie!

Calendar ortodox 13 noiembrie 2024

Sărbătoare 13 noiembrie. Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit în fiecare an pe data de 13 noiembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut între anii 344 în Antiohia, iar acesta a făcut parte dintr-o familie de creștini nobili. Tatăl său a decedat la scurt timp după ce acesta s-a născut, astfel Sfântul Ioan Gură de Aur a fost crescut de mama sa. Mama sa s-a asigurat întotdeauna că fiul ei primește educația cea mai bună, dar și cele mai bune lecții despre credință.

A fost botezat în 370 și hirotesit citeț, după patru ani de la botez, mama Sfântului Ioan Gură de Aur se stinge din viață.

Sfântul Ioan Gură de Aur a decis să se retragă în munții Antiohiei, unde a stat timp de patru ani, sub supravegherea unui aspru ascet, iar după aceea, s-a retras doi ani într-o peșteră. Starea sa de sănătate începuse să aibă probleme serioase, motiv pentru care Sfântul Ioan Gură de Aur decide că cea mai bună variantă este să se întoarcă în Antiohia. 

Citește și: Cea mai puternică rugăciune care se spune pe 13 noiembrie. Astăzi, este sărbătorit Sfântul Ioan Gură de Aur

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum s-a desfășurat, mai exact, divorțul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu? Ce a declarat vedeta TV, la o zi de la pierderea fostului soț: "Divorțul, din păcate, s-a desfăcut din vina lui!"

În anul 381 Meletie l-a făcut diacon, urmând ca în anul 386 să fie preoțit de către episcopul Flavian I al Antiohiei. Sfântul Ioan Gură de Aur a primit atunci misiunea de a predica Evanghelia, misiune pe care a dus-o la bun sfârșit. După moartea arhiepiscopului Nectarie al Constantinopolului, în 397, Sfântul Ioan Gură de Aur devine arhiepiscop al Constantinopolului. 

Sfântul Ioan Gură de Aur a decis să se bucure de acest rol important și să facă o schimbare, astfel oferea bani celor săraci și văduvelor, construia spitale și adăposturi.

Sfântul a fost exilat de două ori în perioada în care a fost arhiepiscop al Constantinopolului, iar acesta și-a dat ultima suflare în călătoria sa spre Pityus, loc în care împăratul a decis să îl mute pe Sfântul Ioan Gură de Aur, astfel încât să fie mai îndepărtat de capitala imperiului, potrivit pravila.ro.

La data de 13 noiembrie 2024 trebuie să nu ne certăm cu cei din jurul nostru, deoarece se crede că astfel vom avea parte de ghinion până la finalul anului.

Atunci când este pomenit Sfântul Ioan Gură de Aur trebuie să nu facem exces de alcool, deoarece această zi trebuie tratată cu umilință din partea creștinilor. Acesta este și motivul pentru care nu se mănâncă mese copioase și trebuie evitate produsele de origine animală. La data de 13 noiembrie 2024 nu trebui să călcăm și să spălăm, potrivit a1.ro.

Sărbătoare 13 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit pe 13 noiembrie în calendarul creștin

O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.