Alegeri prezidențiale România 2024: Care sunt persoanele care pot solicita urna mobilă și unde poate fi depusă cererea

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 nov 2024, 12:00

Alegeri prezidențiale România 2024

Sursa: pexels.com

În ce condiții poate fi solicitată urna mobilă pentru alegerile prezidențiale din România 2024?

Pentru alegerile prezidențiale din 2024, cetățenii români care nu se pot deplasa la secțiile de votare din motive medicale, dizabilități sau alte cauze obiective pot solicita votul prin intermediul urnei mobile. Aceasta este o facilitate oferită de Biroul Electoral Central (BEC), care a stabilit proceduri clare pentru exercitarea dreptului de vot de către persoanele aflate în imposibilitatea de a se deplasa. În acest articol, detaliem cine poate solicita urna mobilă și cum se face depunerea cererii pentru a participa la alegerile prezidențiale din acest an.

Cine poate solicita urna mobilă pentru alegerile prezidențiale?

Posibilitatea de a vota prin intermediul unei urne mobile este destinată cetățenilor care:

- Sunt internați în spitale sau alte unități de îngrijire;

- Suferă de afecțiuni grave sau au dizabilități care împiedică deplasarea la secția de vot;

- Se află în arest preventiv sau execută o pedeapsă privativă de libertate, dar nu și-au pierdut dreptul de vot.

Potrivit avocatnet.ro, aceste categorii de persoane pot solicita urna mobilă pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale din 2024, având asigurată o modalitate simplificată pentru a-și exercita dreptul constituțional.

Citește și: UPDATE: Donald Trump este al 47-lea președinte al Statelor Unite. Acesta a fost ales cu 267 de voturi electorale în fața contracandidatei sale Kamala Harris. Numărătoarea continuă însă, rezultatul nu mai poate fi schimbat

Cum se depune cererea pentru urna mobilă?

Pentru a solicita urna mobilă la alegerile prezidențiale, alegătorii trebuie să completeze o cerere scrisă, care poate fi transmisă la biroul electoral al secției de votare de care aparțin. Este important ca cererea să fie transmisă printr-o persoană de încredere, cu mențiunea că aceasta nu poate fi un candidat la alegeri sau o rudă până la gradul al doilea (soț, soție, copii, frați, părinți).

Cererea trebuie să includă următoarele informații obligatorii:

- Numele și prenumele alegătorului;

- Codul numeric personal (CNP);

- Adresa de domiciliu conform actului de identitate;

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Anunț pentru gospodinele de la bloc! Obiceiul care va fi taxat de la 1 ianuarie 2025

- Adresa unde solicită deplasarea echipei pentru urna mobilă;

- Seria și numărul actului de identitate;

- Numărul de telefon (opțional).

Cererea pentru urna mobilă trebuie semnată olograf (de mână) de alegător, nefiind permisă o semnătură digitală sau tipărită. În cazul în care cererea este completată corespunzător, aceasta poate fi depusă la secția de votare de domiciliu în ziua dinaintea alegerilor, între orele 18:00 și 20:00, sau la birourile electorale județene ori de sector, până la data de 22 noiembrie 2024 (pentru primul tur).

În cazul unui al doilea tur, cererea poate fi depusă până la data de 6 decembrie 2024, ora 12:00.

Documentele necesare pentru urna mobilă

Pentru alegerile prezidențiale, persoanele care solicită urna mobilă trebuie să prezinte documente care să ateste starea de sănătate sau dizabilitatea. Alegătorii pot opta pentru o adeverință medicală sau pentru alte documente oficiale care confirmă incapacitatea de a se deplasa. Este important de menționat că, pentru alegerile parlamentare, se acceptă doar documente doveditoare, fără a fi necesară o adeverință medicală în mod obligatoriu.

Dacă cererea pentru urna mobilă este aprobată, președintele biroului electoral al secției de votare va desemna o echipă formată din cel puțin doi membri care vor asigura deplasarea urnei mobile. Aceasta va include toate materialele necesare votului, cum ar fi buletinele de vot și ștampilele. Echipa se va deplasa la adresa indicată în cerere și va ajuta alegătorul să își exercite dreptul de vot în condiții de confidențialitate și siguranță.

Conform Legii nr. 370/2004, dacă solicitarea pentru urna mobilă nu îndeplinește toate condițiile legale, președintele biroului electoral al secției de votare are obligația de a informa imediat alegătorul.

Citește și: Câți bani oferă AEP, Autoritatea Electorală Permanentă, pentru alegerile prezidențiale: Suma totală poate ajunge la 1.000-1.500 RON

Termenul pentru depunerea cererilor la alegerile prezidențiale

Pentru a evita orice neclaritate și pentru a asigura procesarea cererii înainte de ziua votului, alegătorii sunt sfătuiți să depună solicitările din timp. Termenele exacte pentru alegerile prezidențiale din 2024 sunt:

22 noiembrie 2024, ora 12:00 – pentru primul tur al alegerilor;

6 decembrie 2024, ora 12:00 – pentru al doilea tur, dacă acesta va avea loc.

Este important ca aceste termene să fie respectate pentru a garanta că cererea va fi aprobată și că alegătorul va putea vota prin urna mobilă.

Procedura pentru a solicita urna mobilă la alegerile prezidențiale din 2024 este simplificată pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu se pot deplasa la secțiile de votare. Alegătorii care se află în spitale, au dizabilități sau sunt în alte situații care le limitează mobilitatea au dreptul să își exprime votul prin intermediul unei echipe mobile care se deplasează la locul indicat. Prin respectarea termenelor și a pașilor de solicitare, se asigură un proces electoral accesibil și sigur pentru toți cetățenii.