Orașul din România în care oamenii se îmbolnăvesc respirând: „Asta e moarte, pur și simplu. E cancer” Ce răspuns au autoritățile

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 11 nov 2024, 18:57

Cenusa cade din cer în Craiova, dar nu este zăpada de iarnă la care te-ai aștepta. Este cenușă de cărbune, plină de particule toxice, care acoperă mașini, case, grădini și care, mai grav, este inhalată zilnic de locuitorii din cartierele apropiate termocentralei din oraș.

Pentru craioveni, acest fenomen nu este doar o neplăcere temporară, ci o amenințare constantă pentru sănătatea lor.

Citește și: Duminică, de la ora 14:30, la „Asta-i România!”, „Zăpada” cenușie face ravagii în Craiova

O „zăpadă neagră” și tăcerea autorităților

Pentru mii de oameni din cartierele afectate, praful de cărbune reprezintă o problemă permanentă. Mulți spun că aerul poluat este irespirabil, iar depunerile de cenușă și particule de fier se aștern în straturi groase.

„Efectiv ploua cu cenușă ieri. Ploua cu cenușă și nu se mai vedea nimic. Am fost cu capul descoperit și mi-a intrat cenușă în ochi. O durere îngrozitoare, nu vreți să știți ce durere este”/ „În ultimii ani a fost foarte, foarte rău. Sunt foarte mulți oameni care suferă”/ „Asta e moarte, pur și simplu. E cancer”/ „Nu putem respira. Asta se întâmplă de ani de zile, nu acum.

Nimeni nu ia nicio măsură. Dacă stau 8 ore la serviciu, seara trebuie să mă spăl pe cap, pentru că am cenușă”,
spun localnicii.

Expunerea îndelungată la acest aer poluat duce la apariția unor probleme grave de sănătate, printre care bolile respiratorii cronice și, în multe cazuri, cancerul pulmonar. De ani buni, oamenii din Craiova fac plângeri și solicită intervenția autorităților, însă problemele par să fie ignorate.

Mai mult, se pare că localnicii ar fi mai degrabă acuzați că păstrează cenușa în găleți și mai apoi fac plângeri, spunând că s-a adunat foarte multă. Realitatea, însă, poate fi una mult mai dură, dar autoritățile nu o văd.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”

„Să nu credeți dumneavoastră că nu îi cunosc și nu sunt aceia oameni care strâng o găleată și la prima avarie pun un centimetru, la a doua încă un centimetru din găleată și când vă duceți dumneavoastră găsiți o găleată plină de cenușă,” a transmis Gheorghe Călinoiu, comișar șef la Garda de mediu Dolg.

Citește și: Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice

Expunerea continuă poate provoca iritații severe ale sistemului respirator, astm, bronșite cronice și, în unele cazuri, cancer pulmonar. Organizația Mondială a Sănătății subliniază că aerul contaminat din aceste zone poate reduce speranța de viață și afectează serios calitatea vieții.

„Noi monitorizăm și până în prezent, nu e problemă de sănătate publică,” spune și Ștefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj.

Urmăriți întregul reportaj „Asta-i România” în materialul de mai jos: