Se spală în prima zi din Postul Crăciunului 2024?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 nov 2024, 08:55

Se spală în prima zi din Postul Crăciunului 2024

Sursa: Pexels.com

Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie, iar credincioșii vor să știe dacă pot să spele în această zi.

Postul Crăciunului este ultimul din anul calendaristic și are o durată de 40 de zile, perioadă în care creștinii au mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții de respectat, printre care se numără și zilele în care se spală haine. Iată dacă se spală sau nu în prima zi din Postul Crăciunului 2024.

Se spală în prima zi din Postul Crăciunului 2024?

Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie, cu 40 de zile înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Acesta este ultimul post din anul calendaristic, dar primul din anul bisericesc ce a început la data de 1 septembrie. În jurul acestor 40 de zile există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii le respectă, iar o superstiție ne specifică exact dacă este bine sau nu să spălăm în prima zi din Postul Crăciunului 2024.

Citește și: Pe ce dată începe postul Crăciunului 2024: Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Nu este indicat ca oamenii să spele în prima vineri din Postul Crăciunului, ce este chiar prima zi din Postul Crăciunului 2024, deoarece se crede că astfel atragem necazuri și probleme în viața noastră, dar și în viața persoanelor apropiate din jurul nostru. Credincioșii nu au voie nici să depună foarte mult efort în prima zi din Postul Crăciunului 2024, deoarece obstacolele le vor apărea în cale, potrivit dcnews.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum s-a desfășurat, mai exact, divorțul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu? Ce a declarat vedeta TV, la o zi de la pierderea fostului soț: "Divorțul, din păcate, s-a desfăcut din vina lui!"

În prima zi din Postul Crăciunului este recomandat să nu împrumutăm obiecte din casa noastră, deoarece astfel lupii vor da târcoale gospodăriei din care s-a împrumutat.

Ce nu avem voie să facem în Postul Crăciunului 2024?

Postul Crăciunului nu este considerat la fel de aspru precum postul Paștelui, având mai multe zile de dezlegare la pește, însă există nenumărate restricții pe care credincioșii le respectă timp de 40 de zile.

Pe parcursul celor 40 de zile nu se consumă alimente de origine animală, precum carne, lactate, ouă, iar peștele, uleiul și vinul pot fi consumate doar atunci când este dezlegare din partea Bisericii Ortodoxe.

Este interzis ca de Postul Crăciunului să organizăm nunți, botezuri sau cumetrii, aceste evenimente fiind interzise și de la Crăciun până la Bobotează. Credincioșii nu au voie ca în Postul Crăciunului să bea sau să fumeze, fiind interzis și să danseze sau să cânte, alături de alte activități ce îi pot distrage pe creștini de la scopul spiritual al postului,

potrivit alba24.ro.

La data de 20 decembrie are loc Ignatul și se spune că în această zi nu este bine să spălăm rufe, ci doar să tăiem un porc. Se crede că atunci când vedem sângele porcului vom atrage în viața noastră noroc și sănătate.