Zilele din 2025 în care nu se fac nunți

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 nov 2024, 08:58

Zilele din 2025 în care nu se fac nunți

Sursa: Unsplash

Nunta este un eveniment important pentru un cuplu, iar organizarea unei astfel de ceremonii poate da bătăi de cap.

Fiecare cuplu își alege cu mare grijă data la care își organizează nunta, astfel încât să nu pice într-o perioadă de post, în care ceremoniile sunt interzise. Această organizare poate fi extrem de stresantă pentru cuplu, așa că am realizat o listă a zilelor din 2025 în care nu se fac nunți pe care să o consultați atunci când vă organizați cel mai frumos eveniment din viața voastră.

Zilele din 2025 în care nu se fac nunți

Biserica Ortodoxă a implementat mai multe reguli ce au în prim plan nunțile, iar cele mai importante sunt legate de perioadele în care nu se organizează astfel de evenimente, mai exact perioadele de post. În intervalul 1 – 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, nu se organizează nunți, după care urmează perioada 24 februarie – 27 aprilie, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul Paștelui și până în Duminica Sfântului Apostol Toma.

De Înălțarea Domnului, mai exact pe 28 și 29 mai 2025 nu se organizează nunți, urmând pe listă și 7 – 9 iunie, perioada în care sunt Rusaliile. Nunțile nu pot fi organizate nici în intervalul 16 și 28 iunie, atunci când este Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Postul Adormirii Maicii Domnului este în perioada 31 iulie și 14 august, atunci când sunt interzise nunțile, dar și pe 15 august 2025, când se amintește de Adormirea Maicii Domnului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Nunțile sunt interzise și pe 29 august, atunci când este prăznuită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, dar și pe 13 – 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci. Postul Crăciunului durează 40 de zile, începând de la data de 15 noiembrie și sfârșindu-se pe 24 decembrie, perioadă în care este interzis să organizăm nunți.

Începând cu data de 25 decembrie, atunci când este celebrată Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, și până la data de 6 ianuarie, de Bobotează, Biserica Ortodoxă nu oficializează cununii religioase pentru cupluri.

De ce nu se organizează nunți în post?

Cununia religioasă reprezintă un moment important pentru cuplurile ce aleg să își unească destinele, cu toate acestea, există perioade în care Biserica Ortodoxă interzice cununia. Biserica nu acceptă ca nunțile să fie organizate în perioadele de post, acestea fiind perioade în care credincioșii să se roage și să se rețină de la plăcerile lumești, printre care alcool, dansat și cântat. 

„Pentru că nunta este bucurie şi trebuie însoţită şi de o masă. Iar în posturi nu se mănâncă de dulce, dar nu numai pentru asta. Pentru că am putea să facem o nuntă cu mâncare de post, dar asta nu-i permis. Pentru că bucuria nunţii nu poate să umbrească tristeţea postului. Şi mai este ceva. Am zis că nunţile nu se fac sâmbăta. Mai înainte nu se făceau nici duminica, se făceau numai marţea şi joia. Lunea, miercurea, vinerea post, sâmbăta pentru morţi, duminica este Ziua Învierii, şi deci nu puteai să vii cu bucuria ta peste bucuria Învierii. Acum unii preoţi, la presiunea credincioşilor, mai cedează (și fac și duminica).”, a menționat Părintele Nicolae Tănase în cartea Soț ideal, soție ideală, potrivit doxologia.ro.