Începând cu data de 18 noiembrie 2024, autoritățile române vor începe plata ajutorului social pentru rechizite și haine, un sprijin esențial pentru elevii care provin din familii dezavantajate. Acesta face parte dintr-un program național important, care va continua până în anul 2027 și care urmărește să ajute preșcolarii și elevii din învățământul de stat să aibă acces la materialele școlare necesare pentru educație.
Ce este ajutorul social pentru rechizite și haine?
Programul „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional” a fost implementat pentru a sprijini copiii din familii cu venituri reduse să își achiziționeze rechizite și îmbrăcăminte, materiale esențiale pentru educația lor. Conform Ordonanței de Urgență nr. 83/2023, acest ajutor constă într-un tichet social pe suport electronic, cu o valoare de 500 de lei, care va fi acordat anual, până în 2027.
În acest an, MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) a anunțat că, începând cu 18 noiembrie, vor începe să fie încărcate cardurile pentru aproximativ 650.000 de preșcolari și elevi dezavantajați din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.
Care sunt condițiile pentru a beneficia de ajutorul social pentru rechizite și haine?
Pentru a beneficia de ajutorul social pentru rechizite și haine, elevii care provin din familii dezavantajate trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate.
Acestea sunt stabilite prin lege și se referă la venitul familiei și statutul social al copiilor. Mai exact, pot beneficia de acest ajutor:Preșcolarii din învățământul de stat care sunt înregistrați în sistemul de educație și care provin din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.
Elevii din învățământul primar și gimnazial care provin din familii al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
De exemplu, în acest an, salariul minim brut pe țară este de 3.700 de lei, astfel încât venitul lunar al familiei nu trebuie să depășească aproximativ 1.850 de lei pe membru de familie.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
În plus, este important de menționat că cererea pentru acordarea tichetului social trebuie depusă la unitatea de învățământ în termen de 25 de zile de la începutul anului școlar, iar în acest an, cererile au putut fi depuse până pe 4 octombrie.
Citește și: Când vor fi alimentate cardurile de tichete educaționale în noiembrie 2024. Data la care vor fi virați banii
Cum se depune cererea pentru ajutorul social pentru rechizite și haine?
Pentru a beneficia de sprijinul educațional de 500 de lei, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună o cerere la școala sau grădinița unde sunt înscriși copiii. Cererea trebuie să includă informații privind componența familiei și venitul lunar al acesteia. De asemenea, părinții trebuie să completeze cererea oficială, disponibilă pe site-urile autorităților sau la unitățile de învățământ, și să o depună în termenul prevăzut.
Pentru anii 2024-2027, cererile pentru ajutorul social pentru rechizite și haine trebuie depuse anual, iar termenul limită pentru acest an a fost 4 octombrie.
Cum vor fi distribuite tichetele sociale pentru rechizite și haine?
După confirmarea eligibilității și validarea datelor de identificare ale elevilor și părinților, unitățile de învățământ vor distribui cardurile pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte. Aceste carduri vor fi încărcate cu 500 de lei și vor putea fi utilizate doar pentru achiziții educaționale, la magazinele partenere, din localitatea de domiciliu a beneficiarilor.
Este important de reținut că aceste carduri nu permit retragerea de numerar și pot fi folosite exclusiv pentru cumpărarea de rechizite școlare și haine pentru elevii din familii dezavantajate.
De la 18 noiembrie 2024, cardurile pentru ajutorul educațional vor fi încărcate și vor fi disponibile pentru utilizare. Părinții și elevii vor putea folosi ajutorul social pentru a cumpăra materialele necesare la începutul anului școlar. De asemenea, autoritățile vor continua să monitorizeze și să implementeze acest program și în anii următori, până în 2027, oferind un sprijin continuu pentru elevii care provin din familii cu venituri reduse.