Valoarea punctului de pensie crește din luna ianuarie 2025: Mai mulți pensionari NU au primit încă decizia de recalculare

Autor: Cristina Mocanu

Valoarea punctului de pensie crește din luna ianuarie 2025

Sursa: pexels.com

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că valoarea punctului de pensie urmează să crească de la data de 1 ianuarie 2025.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat o veste importantă pentru pensionarii din România: valoarea punctului de pensie va crește începând cu 1 ianuarie 2025. Aceste modificări sunt așteptate cu nerăbdare de milioane de români, deoarece ele determină în mod direct nivelul pensiilor. În acest articol, vom analiza detaliile acestei creșteri, impactul asupra pensionarilor și situația celor care nu au primit încă deciziile de recalculare a pensiilor.

Valoarea punctului de pensie crește din ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de pensie va crește cu peste 12%, de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei. Această majorare va influența direct pensiile românilor, deoarece valoarea pensiei este calculată prin înmulțirea punctajului acumulat de-a lungul anilor de muncă cu valoarea punctului de pensie. Ministrul Muncii a subliniat că această măsură are scopul de a alinia pensiile la creșterea economică și la rata inflației.

De exemplu, o pensie medie actuală de 2.700 de lei va beneficia de o creștere de aproximativ 330 de lei, ceea ce înseamnă că, după indexare, va ajunge la puțin peste 3.000 de lei. Creșterea include și ajustarea pentru inflație, precum și 50% din creșterea salariului mediu brut.

Ce se întâmplă cu pensiile restante?

Un aspect controversat este situația pensionarilor care nu au primit încă deciziile de recalculare.

Potrivit ministrului Simona Bucura-Oprescu, aproape 4.7 milioane de pensii trebuiau recalculate până la 31 august 2023. Totuși, pentru mulți pensionari, deciziile de recalculare nu au fost trimise, iar aceștia au continuat să primească pensiile vechi, fără ajustări, în lunile septembrie, octombrie și noiembrie.

„Am solicitat colegilor de la casele de pensii ca toate sumele aferente recalculării să fie plătite integral. Toți pensionarii vor primi banii din urmă, astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban”,

a declarat ministrul Bucura-Oprescu la România TV. Ea a estimat că 10% dintre pensionari se află în această situație, iar problema ar trebui rezolvată până în luna decembrie.

Un alt punct important este majorarea pensiei minime. De la 1 ianuarie 2025, pensia minimă va crește de la 1.281 de lei la 1.414 lei. Această măsură vizează inclusiv pensionarii care nu au stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Pentru aceștia, statul completează pensia pentru a atinge nivelul minim, ceea ce în prezent reprezintă, în medie, o sumă suplimentară de 493 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Când intră pensiile pe card în luna decembrie 2024: Livrarea se va face cu întârziere. Peste 2.000.000 de pensionari vor primi un bonus de 250 de lei

Nu toți pensionarii vor beneficia de indexarea pensiilor

Din păcate, nu toți pensionarii vor beneficia de indexarea pensiilor de la 1 ianuarie. Pensionarii care au primit o compensație de la stat pentru a rămâne cu aceeași valoare a pensiei după recalculare nu vor primi indexarea până când această compensație nu va fi recuperată prin creșteri ulterioare. De exemplu, un pensionar care a avut 4.200 de lei înainte de recalculare și care primește acum o pensie compensată de 2.100 de lei va trebui să aștepte mai mulți ani pentru a beneficia de creșterea anuală.

Deși intențiile guvernului sunt clare, implementarea acestor măsuri întâmpină dificultăți. Softul informatic al Casei Naționale de Pensii continuă să fie nefuncțional, în ciuda unui contract de 2,5 milioane de euro pentru mentenanță. Acest aspect întârzie procesarea dosarelor de recalculare și a noilor dosare de pensionare.

Citește și: Data la care pensionarii vor primi pensii duble în luna decembrie 2024. Când vor fi livrate sumele complete pe card

Ministrul Bucura-Oprescu a recunoscut că situația este dificilă: „Obiectivul nostru este să reușim să comunicăm la plată cât mai curând toate aceste recalculări. Pensionarii trebuie să primească banii până cel târziu în luna decembrie.”

Creșterea valorii punctului de pensie reprezintă o veste bună pentru milioane de pensionari, iar indexarea pensiilor va aduce un sprijin financiar semnificativ în contextul inflației crescute. Totuși, întârzierile în procesarea deciziilor de recalculare și problemele tehnice ale Casei de Pensii pun sub semnul întrebării capacitatea autorităților de a onora aceste promisiuni în timp util.

Rămâne de văzut dacă măsurile anunțate vor fi implementate cu succes, însă este clar că milioane de pensionari așteaptă soluții concrete și rapide din partea autorităților.