Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 28 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 28 noiembrie!
Calendar ortodox 28 noiembrie 2024
Sărbătoare 28 noiembrie. Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou este sărbătorit în fiecare an pe data de 28 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou s-a născut în Constantinopol, iar acesta a fost crescut de părinți creștini, ce l-au învățat totul despre creștinism și tainele Domnului. Acest Sfânt a trăit în perioada în care se afla la conducere împăratul Anastasie II.
Încă din copilărie acesta și-a închinat viața Domnului, trăind în rugăciune și post și mergând adesea la biserică alături de mama sa.
La vârsta de 30 de ani a ajuns stareț al Mănăstirii Sfântul Auxentie, însă după 12 ani, Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou s-a retras într-o chilie foarte mică, pe care cei ce au văzut-o au comparat-o cu un mormânt.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Deși a decis să trăiască în pustietate, atunci când oamenii declarau că icoana este un idol, Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou a decis să lupte pentru credința sa și pentru adevăr. În aceeași perioadă avea loc și persecuția creștinilor ordonată de împăratul Constantin Copronim, ceea ce i-a adus sfârșitul Sfântului.
Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou a fost închis într-un loc unde se aflau 342 de monahi, toți chinuiți pentru credința lor.
Împăratul a aflat de ceea ce făcea Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou, motiv pentru care l-a supus la grele chinuri și bătăi. Trupul Sfântului a fost aruncat în mare, însă creștinii au văzut cele întâmplat și au decis să îi salveze trupul și să îl îngroape creștinește, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 28 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou, sărbătorit pe 28 noiembrie în calendarul creștin
Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruință să-I cântăm.
Cu bucurie trecând tu pe calea cea strâmtă a nevoinței, cu întinderea muceniciei tale ai strâmtorat pornirea vrăjmașilor și ai moștenit viață largă, fericite.
Rădăcină neroditoare te-a rodit pe tine mai înainte cea cu numele Anei, ca odinioară pe Samuel și te-a dat pe tine dar lui Dumnezeu, însemnând darul vieții tale, înțelepte.
Foarte cu sfințenie mergând la Dumnezeiasca ceată a sihaștrilor, ai strălucit cu virtuțile ca o stea prealuminoasă, luminând tainic pe credincioși, Cuvioase Ștefan.
Chinuindu-ți trupul cu închisoarea locuinței celei strâmte, ți-ai ridicat gândul către cele cerești, înțelepte, lățindu-te bine cu suișuri.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Pe Ușa cea Neumblată, pe Locașul cel Curat al curăție, pe cea Frumoasă între femei, pe Preasfânta Stăpână, cu glasuri sfințite să o mărim noi poporul cel sfințit.