Cine sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească seniorii

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 22 nov 2024, 08:56

Pensionarii care pot primi bani în plus la pensie

Sursa: Pexels.com

Anumite categorii de pensionari din România beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară de 50% din cuantumul pensiei de bază.

Această măsură vizează în special pensionarii care au activat în anumite domenii artistice și culturale, potrivit Legii nr. 8/2006, republicată. Această lege recunoaște o serie de „uniuni de creatori” ca fiind de utilitate publică și asigură sprijin financiar pentru membrii acestora în perioada de pensionare.

Citește și: Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: Acești români urmează să primească 6.720 de lei după indexarea pensiilor

Cine sunt pensionarii care primesc această indemnizație?

Beneficiarii acestei indemnizații sunt pensionarii care au lucrat în domenii culturale, artistice și de creație, inclusiv: muzicieni, actori, scriitori, arhitecți, jurnaliști și artiști plastici.

Aceștia trebuie să fie membri ai unor uniuni de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Potrivit legii, aceste uniuni sunt organizații private, fără scop patrimonial, din domenii precum creația muzicală, interpretativă, cinematografică, literară, teatrală, arhitecturală și jurnalistică.

Astfel, persoanele care au adus o contribuție culturală semnificativă societății românești sunt sprijinite financiar și după pensionare.

Condițiile de acordare și cuantumul indemnizației

Potrivit legii, cuantumul indemnizației este echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului, însă există o limită maximă: această sumă nu poate depăși valoarea a două salarii de bază minime brute pe țară. Acest plafon asigură echitatea și un echilibru între nivelurile de pensii suplimentare acordate.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Simona Bucura-Oprescu a anunțat cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025: „Este peste rata inflației”

Recent, legea a fost modificată astfel încât suma primită suplimentar de beneficiari să fie indexată, ceea ce presupune o ajustare a valorii acestei indemnizații în funcție de inflație sau de alte creșteri ale pensiilor generale. Prima astfel de indexare este programată pentru luna ianuarie 2025, ceea ce va aduce o creștere a indemnizației pentru pensionarii eligibili, în contextul majorărilor anticipate la începutul anului viitor.

„Legea nr.

8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 30 septembrie 2016, se modifică după cum urmează:

Cuantumul indemnizației se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de referință sau, după caz, a indexării/actualizării a cuantumului pensiei’.

Stabilirea și plata indemnizației lunare se efectuează de către casa de pensii în evidența căreia se află solicitantul.

Fondurile necesare plății drepturilor prevăzute de prezența lege, cheltuielile administrative, precum și cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru beneficiarii aflați în evidența sistemului public de pensii, respectiv prin bugetul instituțiilor care administrează fondul de pensii pentru beneficiarii aflați în evidența altor sisteme de asigurări sociale neintegrate în sistemul public”.