Această măsură introduce o cotă comună obligatorie pentru energia termică, denumită de internauți „taxa pe țeavă”. Conform noilor reguli, toți locatarii unui bloc – fie că sunt racordați la sistemul centralizat (SACET), fie că au centrale proprii – vor achita 50% din costurile totale de energie termică ale clădirii.
Explicația ANRE pentru aplicarea cotei comune
ANRE a subliniat că măsura este menită să asigure o distribuire echitabilă a costurilor generate de infrastructura comună a blocurilor, considerând că toți locatarii beneficiază indirect de căldura emanată de conductele care traversează apartamentele. Într-un comunicat oficial, ANRE a explicat că această „taxă pe țeavă” reflectă costurile reale ale întreținerii rețelei, care sunt resimțite de toți locatarii, chiar dacă unii nu sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire.
ANRE argumentează că scopul acestei taxe este să prevină discrepanțele de costuri între locatari și să ajute la întreținerea infrastructurii blocurilor, un aspect important mai ales în condițiile scăderii numărului de utilizatori racordați la SACET.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.)
sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se arată în comunicat, potrivit Cancan.
Reacții controversate din partea proprietarilor
Decizia a fost întâmpinată cu o mare nemulțumire de către proprietarii de apartamente, în special de cei care și-au instalat centrale proprii tocmai pentru a evita dependența de rețeaua centralizată.
Radu Opaina, președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, și-a exprimat dezacordul în mod public, criticând această cotă comună ca fiind „o aberație colosală” și o povară financiară suplimentară pentru proprietari. Opaina și alți critici ai măsurii consideră că aceasta este nedreaptă pentru cei care au făcut investiții considerabile în centrale proprii pentru a-și reduce costurile și a obține independență termică.
„Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală. Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă. Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?”, a scris Radu Opaina pe Facebook.