Păstrăv pe pat de pătrunjel, o rețetă pentru zilele cu dezlegare! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

Autor: Bianca Vidoi

Păstrăv pe pat de pătrunjel

Sursa: Captură YouTube

Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile, dintre care 14 sunt cu dezlegare la pește. Iată rețeta perfectă pentru zilele cu dezlegare.

Pe parcursul celor 40 de zile ale Postului Crăciunului, credincioșii nu pot consuma alimente de origine animală, însă se fac excepții în zilele cu dezlegare la pește. 14 la număr, zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2024 îi ajută pe creștini să devină creativi cu preparatele pe care le pregătesc, iar maica Isidora a dezvăluit vestita rețetă de păstrăv pe pat de pătrunjel de la Mănăstirea Arnota.

Păstrăv pe pat de pătrunjel, o rețetă pentru zilele cu dezlegare

Postul Crăciunului nu este considerat unul solicitant pentru credincioși, comparativ cu postul Paștelui, deoarece acesta are 14 zile cu dezlegare la pește. Credincioșii se bucură în aceste zile de diferite preparate sățioase, care să îi ajute să mențină postul până la data de 24 decembrie 2024. Maica Isidora le vine în ajutor gospodinelor ce nu știu ce rețete cu pește să prepare, astfel a dezvăluit rețeta de păstrăv pe pat de pătrunjel de la Mănăstirea Arnota. 

Ingrediente:

  • 3 păstrăvi
  • pătrunjel
  • sare
  • piper
  • 2 lămâi
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru prepararea acestei rețete de păstrăv pe pat de pătrunjel este să curățăm păstrăvul, atât de solzi, cât și de intestine.

După să curățăm păstrăvul este indicat să îl spălăm foarte bine, după care vom presăra sare și piper peste păstrăm, atât pe partea de exterior a acestuia, cât și în interiorul lui. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

După ce am adăugat sarea și piperul vom unge păstrăvul cu ulei de măsline. Fiecare păstrăv va fi umplut cu o felie de lămâie tăiată pe jumătate, după care va fi pus pe o tavă acoperită de hârtie de copt. Peste hârtia de copt din tavă vom adăuga și pătrunjel, ulei de măsline și sare, astfel încât peștele să devină mai moale când îl gătim.

Citește și: Sarmale împrăștiate de post, rețeta practică a maicii Isidora! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

După ce așezăm cei trei păstrăvi în tavă îi acoperim cu un alt strat de pătrunjel și acoperim tava cu hârtie de copt și ceva greu peste aceasta, precum lingurile, astfel încât să nu se ridice de pe păstrăv. Tava o punem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute, timp în care temperatura cuptorului va fi scăzută la 165 de grade Celsius. 

După cele 20 de minute vom scoate hârtia de copt de deasupra, întoarcem cu grijă fiecare pește pe partea cealaltă și vom introduce tava din nou în cuptor, astfel încât să se mai coacă păstrăvul 5-10 minute.