Sfântul Nicolae: Sărbătoare cu cruce roșie la data de 6 decembrie 2024. Legenda nuielușei lui Moș Nicolae în scrierile sfinte

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 dec 2024, 16:00

Sfântul Nicolae, episcopul Mirei Lichiei

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 6 decembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae.

Sărbătoarea din data de 6 decembrie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nicolae, episcopul Mirei Lichiei.

Rugăciunea copiilor pe care este bine să o rostești pe 6 decembrie!

Calendar ortodox 6 decembrie 2024

Sărbătoare 6 decembrie. Sfântul Nicolae, episcopul Mirei Lichiei, este prăznuit în fiecare an pe data de 6 decembrie în calendarul ortodox, iar alături de aceasta se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

Sfântul Nicolae a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea, iar acesta s-a născut într-o familie credincioasă și înstărită, ce l-au ghidat pe acesta în calea sa spre Dumnezeu. Acesta a venit ca o minune în viața părinților, iar deși abia se născuse, Sfântul Nicolae s-a ridicat în picioare în albie și a stat trei ore așa.

Sfântul Nicolae refuza și să mănânce miercurea și vinerea, înainte de a se termina slujba zilei respective.

Acesta a primit o educație aleasă de la părinții lui și nu numai, fiind îndrumat la cele mai bune școli. Unchiul acestuia a observat chemarea pe care o avea Sfântul Nicolae și i-a încurajat pe părinții lui să îl lase să urmeze calea lui Dumnezeu, astfel a intrat în viața monahală, fiind hirotonit ulterior preot.

Citește și: Sfântul Nicolae este celebrat la data de 6 decembrie 2023, fiind trecut cu cruce roșie în calendarul ortodox

Părinții Sfântului Nicolae au trecut la cele veșnice, moment în care acesta a decis să împartă toată averea acestora și să plece în pelerinaj în Țara Sfântă. În timpul călătoriei sale a fost nevoit să meargă cu corabia, iar pe mare l-a prins o furtună puternică. În acel moment Sfântul, împreună cu alți creștini de pe corabie, s-au rugat și furtuna s-a potolit. Unul dintre mari a alunecat în mare și a decedat, dar Sfântul Nicolae s-a rugat și Domnul l-a înviat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Acela a fost momentul în care Sfântul Nicolae a fost considerat apărător al celor aflați în primejdii pe mare.

Sfântul Nicolae a fost ales episcopul Mirei Lichiei, ajutându-i și mai mult pe săraci, dar și pe cei ce s-au îndepărtat de credința lor. Acesta a luat parte și la primul Sinod Ecumenic în anul 325 în localitatea Niceea.

În timpul Sinodului, Sfântul Nicolae și-a apărat credința cu atâta ardoare încât i-a dat o palmă lui Arie, moment în care Sfântului Nicolae i-au fost reținute Sfânta Evanghelie și omoforul.

Sfântul Nicolae se afla în celulă, în timp ce Mântuitorul și Maica Domnului i s-au arătat, oferindu-i Sfânta Evanghelie și omoforul arhieresc. Împăratul Constantin a auzit de această minune și a ordonat ca Sfântul Nicolae să fie reabilitat. De la acea palmă a rămas tradiția ca cei mici să primească o nuielușă în semn de avertisment în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Sfântul Nicolae, episcopul Mirei Lichiei a trecut la cele veșnice la 6 decembrie 340, potrivit pravila.ro.

În această zi este dezlegare la pește în Postul Crăciunului, dar este și ziua în care cei mici îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae. Cei mici își curăță foarte bine încălțările pe parcursul zilei de 5 decembrie, astfel încât seara să le așeze lângă ușă. În dimineața zilei de 6 decembrie, aceștia vor găsi în cadouri, precum dulciuri sau fructe, dar și o nuielușă, pentru cei mici ce nu sunt ascultători.

Sărbătoare 6 decembrie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Nicolae, episcopul Mirei Lichiei, pomenit pe 6 decembrie în calendarul creștin

Bunule păstor și de Dumnezeu înțelepțite învățător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoșii (numele), care ne rugăm ție și chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioșii, care din toate părțile suntem vânați, de tot binele suntem lipsiți și cu mintea suntem întunecați din pricina puținătății de suflet: grăbește, bineplăcutule al lui Dumnezeu, și nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmașii noștri și să nu murim în lucrurile noastre cele viclene.

Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul și Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupești; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru și în viața de acum, și în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre și după necurăția inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.
Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm și, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăvește-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră și potolește valurile patimilor și nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul și să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor și în mocirla patimilor noastre. Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viață pașnică și iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire și mare milă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.