Ziua în care este celebrat Sfântul Andrei, mai exact ziua de 30 noiembrie 2024, este cunoscută popular sub numele de Ziua Lupului. Această denumire îi revine Sfântului Andrei din Biblie, acolo unde este considerat patron al lupilor, alături de Sfântul Apostol Pavel. Această zi de sărbătoare este înconjurată de nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții legate de lupi, strigoi sau alte spirite necurate.
Cum ne protejăm de spiritele necurate în noaptea strigoilor
Tradițiile, obiceiurile și superstițiile sunt adânc înrădăcinate în credințele românești, în special în zilele de sărbătoare, iar ziua în care este pomenit Sfântul Andrei nu face excepție. Se crede că lupii primesc puteri supranaturale în noaptea în care este prăznuit Sfântul Andrei, iar strigoii și spiritele necurate încep să circule pe pământ. Noaptea Sfântului Andrei este cunoscută în mod popular drept Noaptea strigoilor, crezându-se că pe parcursul acelei nopți circulă pe pământ duhuri ale persoanelor decedate, realizând nenumărate pagube în gospodăriile oamenilor.
Din teamă de a nu fi victimele acestor spirite, oamenii au început să consume usturoi în noaptea Sfântului Andrei. Usturoiul este în continuare folosit în mediul rural pentru protecția gospodăriilor, astfel ușa, ferestrele, hornul sobei și animalele sunt unse cu acesta pentru protecție. Credincioșii ce își doresc să se protejeze de strigoii și spiritele necurate ce apar în Noaptea Sfântului Andrei se roagă la amurg pentru ca Domnul să îi ajute, potrivit icr.ro .
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Tradiții de Sfântul Andrei 2024
Românii știu că există anumite tradiții, obiceiuri și superstiții de care trebuie să țină cont pe parcursul zilei de 30 noiembrie 2024, astfel încât să aibă parte de noroc, sănătate și iubire. De Sfântul Andrei este interzis să muncim, astfel încât să fim protejați de boli și noi, dar și animalele pe care le avem în gospodărie.
La data de 30 noiembrie 2024 nu trebuie să împrumutăm absolut nimic din casa noastră, fie că este vorba despre bani, alimente sau obiecte, în caz contrat vom avea parte de pagubă în gospodărie.
De Sfântul Andrei se fac și anumite predicții pentru iarna care urmează, în funcție de norii care sunt pe cer pe parcursul nopții. Dacă luna de pe cer este plină și cerul este unul senin, atunci iarna din acel an va fi umedă, însă dacă pe cer se regăsesc nori și plouă, atunci iarna din acel an va fi plină de zăpadă.
Fetele nemăritate își pot visa ursitul în noaptea Sfântului Andrei, însă doar dacă își pun sub pernă 41 de fire de grâu. În alte zone din România, fetele nemăritate fac din făină, apă și sare „turta de Indrei”. Înainte să se culce trebuie să mănânce jumătate din această turtă, cealaltă jumătate fiind pusă sub pernă. Fetele nu trebuie să bea apă, deoarece în visele lor o să apară jumătatea lor cu un pahar de apă. În cazul în care ursitul lor nu apare cu apa, atunci este un semn că fetele trebuie să mai aștepte.