Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul exagerat

Autor: Diana Bostan

Prețul cărnii de porc a crescut în acest an.

Sursa: Pixabay

Cu Crăciunul care se apropie rapid, românii se pregătesc pentru tradiționalele mese de sărbătoare, în care carnea de porc joacă un rol deosebit. Însă, din păcate, prețurile produselor din carne de porc au crescut semnificativ, iar acest lucru va afecta bugetul multor familii care își planifică mesele festive.

În acest an, preparatele din porc vor veni cu un cost mai ridicat față de anii anteriori. De exemplu, în piețele din toată țara, carnea de porc, deja un produs de bază pentru Crăciun, este mult mai scumpă decât în 2023.

Citește și: Românii pot primi tichete sociale pentru masa de Crăciun 2024! Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească

Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun

Pe lângă prețul majorat al cărnii de porc provenite din import, care ajunge la aproximativ 30 de lei pe kilogram în supermarketuri, și carnea de porc românească, mult mai greu de găsit, este acum vândută cu aproximativ 40 de lei pe kilogram, un preț considerabil mai mare față de anii trecuți, notează Fanatik.

Explicația principală a acestei creșteri a prețurilor se află în costurile tot mai mari ale materiilor prime pentru hrana animalelor. Unul dintre cele mai importante ingrediente din furajele pentru porci este porumbul, care a înregistrat o scumpire semnificativă.

Citește și: Cât costă afinele în supermarketurile din România! Prețurile au explodat în extrasezon

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce schimbări vor avea loc atunci când vine vorba despre anii de vechime? Ce costuri sunt prevăzute pentru anul 2025

De asemenea, prețul altor cereale a urmat o tendință similară, ceea ce a dus la majorarea cheltuielilor fermierilor. „ Porumbul foarte scump, cerealele sunt scumpe şi de asta este puţin cam mare preţul la carnea de porc. Cererea este foarte mare. Mulţi români caută carne de producător, carne proaspătă. Porcul românesc este crescut cu boabe, cum îl creșteau bătrânii noştri. Cel din import este făcut într-un mediu închis, cu concentrate “, a explicat un producător local într-un interviu recent, pentru observatornews.ro.

Deși mulți consumatori se îndreaptă spre carnea autohtonă, mai scumpă, datorită gustului și calității superioare, carnea din import rămâne o opțiune mai accesibilă pentru cei care vor să economisească. Însă, chiar și în cazul cărnii din import, majorarea prețului reflectă și creșterea costurilor de producție pe fondul inflației și al scumpirii combustibililor, care afectează întregul sector alimentar.

În timp ce unii vor alege să reducă cantitatea de carne pe care o cumpără, alții vor opta pentru produsele din import, chiar dacă acest lucru înseamnă o scădere a calității.

În orice caz, o masă tradițională de Crăciun cu preparate din carne de porc va veni cu un preț mai mare în acest an, iar consumatorii trebuie să fie pregătiți pentru aceste ajustări financiare.