Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae 2024: Noaptea în care Sfântul Nicolae este văzut în dreapta Domnului și cei mici își pregătesc ghetuțele

Autor: Bianca Vidoi

Sfântul Nicolae

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Nicolae este pomenit la data de 6 decembrie 2024, iar acestea sunt tradițiile și obiceiurile respectate de români.

Sfântul Nicolae este sărbătorit anual la data de 6 decembrie 2024, zi ce este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie. Sărbătoarea aceasta are o mare însemnătate pentru români, motiv pentru care respectă nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae 2024. 

Tradiții și obiceiuri de Sf. Nicolae 2024

Fiecare copil așteaptă cu nerăbdare seara de 5 decembrie, în care își curăță cu atenție încălțările.

Acestea sunt puse lângă ușa de la intrare sau lângă o fereastră, astfel încât Moș Nicolae să le aducă diferite cadouri. Cele mai populare cadouri pentru cei mici sunt dulciurile, fructele sau chiar nuielușele pentru cei neascultători.

Se crede că data de 6 decembrie marchează începutul iernii, deoarece moșul își scutură barba și avem parte de prima ninsoare de Sfântul Nicolae. Românii își pot da seama și cum va fi recolta lor pe parcursul anului viitor, iar tot ce trebuie să facem este să punem în apă crenguțe de pomi fructiferi.

Aceste crenguțe vor fi așezate în casă, lângă icoane și vor fi lăsate la înflorit până de Anul Nou. Crenguțele ce vor înflori de Anul Nou vor reprezenta recoltele bogate de anul viitor, potrivit antena3.ro.

Citește și: Mesaje frumoase pentru Sf. Nicolae: Cele mai drăguțe urări

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Când va naște Geta Sterp și de ce a fost nevoită să se întoarcă înapoi acasă, după ce a mers la spital. „Eu una îmi doresc foarte mult să nasc natural”

În noaptea se 5 spre 6 decembrie 2024 se crede că cerurile se deschid, iar pentru câteva momente poate fi observat Sfântul Nicolae, ce stă în partea dreaptă a Domnului. În zonele rurale, fetele nemăritate se adună toate într-o gospodărie pentru a prepara plăcinte, iar la ora 21:00 băieții din sat vin la ele pentru a petrece împreună de Sfântul Nicolae.

Începând cu data de 6 decembrie 2024, de Sfântul Nicolae, băieții din sat se strâng într-un loc pentru a începe repetițiile colindelor rostite de Crăciun și de Anul Nou.

Sfântul Nicolae este sărbătorit în timpul Postului Crăciunului, însă la data de 6 decembrie 2024 este dezlegare la pește, astfel Biserica Ortodoxă le permite creștinilor să mănânce acest aliment. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, românii nu trebuie să spele, să facă curat sau să muncească. 

Rugăciunea făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae

”O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta.

Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce

cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin!"