Tort diplomat de post, o delicatesă răcoritoare! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

Autor: Bianca Vidoi

Tort diplomat de post

Sursa: Captură YouTube

Au mai rămas trei săptămâni din Postul Crăciunului 2024, iar acest tort diplomat de post este o variantă excelentă pentru un desert rapid pentru această perioadă.

Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile, perioadă în care gospodinele rămân adesea fără idei noi pentru preparatele de post pe care le pot găti. Maica Ecaterina le vine în ajutor gospodinelor și le oferă o variantă de post a celebrului tort diplomat, ce este nelipsit de pe mesele românilor de pretutindeni. Iată cum se prepară tortul diplomat de post.

Tort diplomat de post

Tortul diplomat este un desert ce se regăsește adesea pe mesele românilor, în special în zilele de sărbătoare. Cu toate acestea, o parte din ingredientele folosite nu pot fi consumate în timpul Postului Crăciunului, așa că maica Ecaterina a dezvăluit rețeta de tort diplomat de post pe care o gătesc măicuțele atunci când își doresc un desert special într-o zi de post.

Ingrediente:

Pentru cremă:

  • 4 plicuri de budincă de vanilie
  • 1-1,5 litri lapte vegetal (soia, cocos, migdale, orez)
  • 250 de grame de zahăr
  • un praf de sare
  • 4 lingurițe agar-agar
  • 500 ml frișcă vegetală
  • fructe: compot de ananas, kiwi, portocale, căpșuni

Pentru blat:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani

  • 500 de grame de biscuiți de post

Citește și: Ciulama de hribi, rețeta delicioasă de la Mănăstirea Botoș: Care este secretul texturii cremoase și al gustului autentic din Bucovina

Pentru sirop:

  • 500 ml lapte vegetal aromat cu vanilie sau rom
  • 2-3 linguri de zahăr

Mod de preparare:

Tortul diplomat de post este ușor de preparat, nu necesită coacere și este perfect pentru zilele de post. Pentru a începe rețeta de tort diplomat de post va trebui să punem laptele vegetal la încălzit, într-o oală. Păstrăm puțin lapte rece într-un castron, acolo unde vom adăuga budinca de vanilie, amestecând până la omogenizare.

Peste budinca de vanilie punem și un praf de sare, astfel încât să scoatem la suprafață aroma prăjiturii.

După ce am omogenizat bine praful de budincă și laptele punem zahărul, amestecăm bine și vărsăm amestecăm peste laptele cald, realizând astfel crema tortului diplomat de post. Ținem crema pe foc până ajunge la punctul de fierbere, amestecând continuu. După ce a fiert trebuie să oprim focul și să lăsăm crema să se răcească puțin, timp în care punem și agar-agar în amestecul nostru și omogenizăm compoziția.

Lăsăm crema să ajungă la temperatura camerei, timp în care putem să „batem” frișca vegetală cu mixerul până se întărește și ajunge la consistența dorită.

Scurgem sucul de ananas într-un bol, astfel încât să îl putem folosi ca un sirop pentru însiroparea biscuiților. Peste bucățile de ananas adăugăm și alte fructe tăiate, precum kiwi, căpșuni și portocale. 

Peste zeama de la compotul de ananas punem puțin lapte vegetal, puțin zahăr și esență de vanilie. Însiropăm fiecare biscuite în acest amestec și îi așezăm în tavă. Este necesar un sigur strat, peste care mai adăugăm câteva lingurițe de sirop. După ce crema noastră a ajuns la temperatura camerei o putem amesteca cu frișca, la mixer. Când crema este omogenizată vom adăuga și fructele, după care amestecăm.

Este momentul să asamblăm tortul diplomat de post, astfel peste stratul de biscuiți însiropați vom pune crema preparată, acoperind totul cu un alt strat de biscuiți. Punem prăjitura la frigider pentru câteva ore pentru a se consuma ușor și rece.