Potrivit news.ro, acest termen a fost votat de peste 37.000 de persoane, fiind preferat dintr-o listă scurtă de șase cuvinte selectate de editorii Oxford English Dictionary.
„Brain rot” (putregai cerebral) a fost ales cuvântul anului 2024
Termenul „brain rot” se referă la „deteriorarea presupusă a stării mentale sau intelectuale a unei persoane, considerată a fi rezultatul consumului excesiv de materiale triviale sau lipsite de provocare, în special conținut online ”, notează sursa menționată anterior. În ciuda faptului că a câștigat o popularitate semnificativă în 2024, „brain rot” a fost utilizat pentru prima dată în 1854, în lucrarea „Walden” a lui Henry David Thoreau.
Citește și: Stimularea comunicării la copii: 6 activități recomandate
Conform unui comunicat al Oxford University Press, cuvântul a fost ales pentru a surprinde impactul consumului excesiv de conținut de slabă calitate, în special pe platformele de socializare, și cum acest lucru afectează mintea oamenilor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani
Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, a explicat că termenul reflectă „unul dintre pericolele percepute ale vieții virtuale și ale modului în care ne folosim timpul liber”. Grathwohl a subliniat că acest cuvânt a fost adoptat în mod special de generațiile Z și Alpha, care sunt responsabile de utilizarea și crearea conținutului digital la care se referă termenul.
Ce alte cuvinte au fost incluse în top
În competiție cu „brain rot” au fost și alte cuvinte interesante, care nu au reușit să câștige titlul. Printre acestea se numără „demure”, legat de o tendință de pe social media de a promova un comportament rezervat, „dynamic pricing” (prețuri dinamice), „lore” (un ansamblu de cunoștințe istorice sau tradiționale), „romantasy” (un gen de ficțiune ce combină romantismul cu fantezia), și „slop”, care desemnează conținut online de calitate scăzută generat cu ajutorul inteligenței artificiale, notează news.ro.
Citește și: Cărți de literatură în engleză – de ce să le alegi?
Premiul Oxford al Cuvântului Anului a fost acordat, în trecut, unor termeni precum „rizz” (o abreviere pentru charisma) în 2023, „goblin mode” în 2022, și „vax” (din contextul pandemiei) în 2021.
Pe lângă distincția oferită de Oxford, și alte dicționare au ales cuvinte reprezentative pentru acest an.
Cuvântul anului 2024 din partea Cambridge Dictionary este „manifest”, referindu-se la o tendință de wellness care presupune vizualizarea unui obiectiv pentru a-l face mai probabil să devină realitate. În timp ce Dictionary.com a ales „demure” drept cuvântul anului, iar Collins Dictionary a desemnat „brat” cuvântul săptămânii, ca urmare a lansării albumului omonim al artistei Charli XCX.Aceste alegeri reflectă tendințele culturale și sociale din acest an, toate fiind legate într-un fel de impactul tot mai mare al tehnologiei și al rețelelor sociale asupra vieții noastre de zi cu zi.