Ecaterina Oancia, născută pe 25 martie 1954 în Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, a părăsit această lume la 70 de ani, lăsând în urmă un palmares impresionant și amintiri neprețuite pentru cei care au cunoscut-o.
Ce anunț a făcut de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după moartea Ecaterinei Oancia
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a transmis, pe pagina oficială de Facebook, un mesaj emoționant în memoria marii campioane la canotaj: „Drum lin, Ecaterina Oancia! Rămân amintirile și poveștile despre un campion care a zâmbit mereu și a avut grija
Ecaterina Oancia a scris pagini de aur în istoria canotajului românesc. A fost de trei ori medaliată olimpică: aur la Los Angeles (1984), argint și bronz la Seoul (1988).
Citește și: Tragedie la Clubul de Canotaj Orșova: Un adolescent de 14 ani a murit electrocutat în timp ce se juca
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În 2014, Ecaterina dezvăluia, pentru gsp.ro, că drumul său în sport a început cu kaiac-canoe. În timp, destinul a condus-o către canotaj, sport în care a excelat timp de 16 ani: „M-a trimis antrenorul meu de atunci, domnul Huţan, că eram prea mică. ”Du-te, la canotaj şi fă-te cârmăciţă, că nu ai destulă forţă!”, mi-a spus el. Nu mi-a convenit, dar nu am avut ce face. Aşa am ajuns la 18 ani la Voinţa Bucureşti. Iar după numai doi ani, eram la lotul naţional”.
Cu ce s-a ocupat Ecaterina Oancia, după ce s-a retras din canotaj
Ecaterina a trăit și momente grele. Deși s-a născut în Târgu Mureș, aceasta a mărturisit, pentru nascutpentrusport.ro, că nu avea rădăcini acolo, deoarece tatăl său fusese mutat cu domiciliu forțat: „Nu am rude în Târgu Mureș.
După retragerea din activitate, Ecaterina Oancia și-a dedicat viața sportului dintr-o altă perspectivă. A devenit arbitru și antrenor, contribuind la formarea noilor generații de sportivi. În 2004, recunoașterea contribuției sale la sportul românesc a venit prin decorarea cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa I.