Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor, în preajma sărbătorilor de iarnă ne aduce aminte, cu siguranță, de copilărie și de perioada în care bunicii încercau să ne răsfețe cu cele mai bune preparate. Indiferent că era Paște sau Crăciun, cozonacul era dulcele care nu lipsea niciodată de pe masă.
Care sunt secretele gospodinelor pentru un cozonac bun și pufos?
Pentru ca un cozonac să iasă așa cum ne dorim, bun, dulce și pufos, gospodinele au o serie de trucuri și sfaturi pe care este bine să le respectăm atunci când te apucăm de frământat,
- Vasul în care se va frământa cozonacul trebuie să fie călduț. Îl poți clăti cu apă fierbinte înainte de a-l folosi, după care trebuie să îl ștergi foarte bine.
- Este bine să folosești doar ouă de găină, nu de rață sau de gâscă.
- Pentru o culoare galbenă a aluatului ai trei variante: pui sare în gălbenușuri, folosești ouă de găini hrănite cu porumb, sau adaugi puțin șofran (dizolvat în lapte) în făină.
- Atunci când pregătești maiaua este bine să încălzești puțin laptele, dar să nu fie fierbinte.
- Contează ca ingredientele să fie proaspete și de bună calitate.
- Pentru a bate albușurile mai ușor este bine să adaugi puțină sare și zeama de lămâie, exact ca atunci când prepari bezelele.
- Alege nuca și îndepărtează cojile, iar pentru a scăpa de gustul amărui, este bine să o opărești în lapte clocotit.
Citește și: Prăjitura lui Moș Nicolae: Cea mai gustoasă și ușoară rețetă cu care îi vei surprinde pe cei dragi
- Aluatul nu trebuie frământat mai mult de 20 de minute și nu trebuie izbit de vas cu putere.
Îți poți da seama că a fost bine frământat atunci când aluatul se desprinde ușor de pe mâini, face bășici și este elastic.- Înainte de a te apuca de aluat este bine să cerni făina.
- Înainte de a pregăti aluatul pentru al pune în tăvi este bine să ungi atât blatul cât și mâinile cu ulei, iar după ce ai pus umplutura, cozonacii mai trebuie lăsați în tăvi să crească până va ajunge la marginea de sus a tăvii.
- Trebuie să eviți deschiderea cuptorului timp de 30 de minute.
- Ideal ar fi ca aceștia să fie copți în cuptor cu ventilație.
- Temperatura ideală de copt este de 170-175 de grade Celsius. Ideal ar fi ca înainte, cuptorul să fie încălzit la 180 de grade, urmând ca apoi să scădeți temperatura la 175 de grade Celsius.
- După ce cozonacii s-au copt deasupra, poți pune pe ei o foaie de copt să nu se ardă, până se vor coace și în interior.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cea mai bună rețetă de cozonac
Ingrediente:
- 1 kg de faină
- 500 ml de lapte
- 4 ouă
- 250 gr zahăr
- 50 gr unt;
- 50 ml ulei;
- 50 gr de drojdie proaspătă;
- coaja de lămâie;
- un praf de sare;
Pentru umplutură:
- 3 linguri de cacao;
- o fiolă cu esență de rom;
- 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
- 250 gr de nucă măcinată;
- 100 g stafide;
- 150 gr zahăr;
- 4 albușuri.
Mod de preparare:
Cu o zi înainte toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
Citește și: Tort diplomat de post, o delicatesă răcoritoare! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024
Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întreagă compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas. Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.